torsdag, november 01, 2007

Gud kommer starkt på nätet

Trådlös kommunikation i vertikal led har det stått om i en affischkampanj alldeles nyligen. Det är Svenska Kyrkan som taggat upp sin marknadsföring och tagit ett steg på vägen mot moderna tider genom att haka på it-trenden och –terminologin innan det tåget hade hunnit gå ännu längre.

Men så här inför på Allhelgonahelgen kan det väl också passa att uppmärksamma, att Youtube fått en medtävlare med religiösa förtecken.
Godtube är det kristna alternativet och den snabbast växande sajten på Internet för närvarande.
-Det här är evangelium med web-teknologi. Vi kallar det Jesus 2.0, säger amerikanen Chris Wyatt, mannen som dragit igång den konkurrerande webbsajten, där besökarna precis som på Youtube lägger in egna bidrag för att omvärlden ska kunna ta del av guldkorn fångade av den egna videokameran eller bilder från andra källor.

Godtube har ungefär 3 miljoner unika besökare per månad – och då ska man veta, att sajten öppnade så sent som i augusti i år. Vulgära eller profana bidrag plockas bort, bara ”godkänt” material finns kvar.
Allra mest populärt har det hittills varit att titta på en liten flicka som, iklädd en rosa t-tröja med ordet ”prinsessa” på bröstet, läser psalm 23 ur Psaltaren (Herren är min herde, mig skall intet fattas). Nästan 4,5 miljon gånger har någon klickat på den, och den har förstås också fått högsta betyg, fem stjärnor, av tittarna.

Och anledningen till att Godtube skapades, det var en prognos som sa, att även i det gudfruktiga USA skulle kyrkobesöken komma att reduceras mycket kraftigt i antal inom en inte alltför fjärran framtid. Det gällde att hitta nya vägar till nya generationer, innan de helt glömt bort de religiösa samfundens existens.

Nu ser det ut som om Godtube dessutom blir en kassako – annonsörerna strömmar till. Ett exempel: på sajten gör man reklam för en religiös variant av Foppa-toffeln (!) Den kallas Godshoe och är snarlik originalet (samt lika ful som sin förebild).

Kanske är det också symptomatiskt att en bild på en originell gravsten skapad för datanördar dykt upp.
En dator, rätt gammaldags visserligen, uthuggen i sten markerar platsen för vad som måste ha varit en sann it-väns slutpunkt.
När bilden togs var graven inte smyckad till Alla Helgons Dag. Kanske blir det en krans av virtuell mossa.

Copyright Klimakteriehäxan

Läs mer på ABC News, på idg.se och i SvD. Bilden på gravstenen har jag lånat här.

2 kommentarer:

  1. Anonym11:05 fm

    Buddhatube vore nåt för mig!

    SvaraRadera
  2. Det var en nyhet - men jag föredrar nog ändå att träffa min Gud i kyrkan. Känns mer live... trots att det är trådlöst och osynligt.

    Datagravstenen vore nåt för min man... :)

    SvaraRadera