tisdag, november 20, 2007

Julgranarna räcker inte!

Larmet har gått.
Det ska bli julgransbrist i år. Vilket betyder betydligt högre priser på de som säljs.
För numer vill allt fler människor i allt fler länder ha gran när det drar ihop sig till tomtetider, och efterfrågan är på väg att bli större än utbudet.
Och det är länge sedan de flesta julfirare kunde gå ut i skogen och hugga sin egen gran, i Beskowsk anda.

Kungsgran är hetast i Sverige nu för tiden, speciellt i våra storstäder.
Den kostar betydligt mer än den vanliga bonngranen och påstås barra mindre. Och så är den mer symmetrisk, mer Kalle Anka-fähig. Men den där speciella doften, den bjuder inte en kungsgran på.
Oftast är de danska, vilket kan verka lite underligt – men i Danmark hugger man tio miljoner kungsgranar om året, till ett värde av 1,5 miljard. I Sverige odlas också gran, men i mycket mindre omfattning.

Ett nytt knep för att hålla den äkta granen vid liv längre är att inte bara ge den en skvätt Blomstra eller några sockerbitar, utan också en magnecyl (fast inte en alvedon!).
Det rekommenderar svenska skogsforskare, och de bör ju veta.
Plastgran verkar vara helt ute nu för tiden. Vi lyckades bli av med vår när vi hade loppis på gården. En granne tog hand om den, hon fick den alldeles gratis – vilket besparade mig en vandring till grovsoprummet och gav oss ett hål, om än litet, i källarförrådet.

Den som inte tänker ha egen gran (det finns ju för all del de som har tall eller en i stället!) kan snart njuta av den så kallade Stenbeck-granen, som håller på att monteras ihop på Skeppsbron i Stockholm just nu. Jämfört med den står ju faktiskt de flesta andra julträd sig slätt.

Fast även om nu varningssignalerna ljuder är det lite tidigt att hamstra sin julgran.
Det är ju faktiskt mer än en månad kvar till julafton, den dag när granen ska stå grön och grann i stugan. Så länge kan ju omöjligen en magnecyl verka.

Copyright Klimakteriehäxan


Mer om julgranar, i plast eller äkta, här. Och i DN.

2 kommentarer:

  1. Anonym7:44 em

    Min gran är redan hos mig i förrådet och har bott där sedan förra julen. En plastgran... inte så kul men fungerar.

    SvaraRadera
  2. Jo jag vet. Men nu har vi alltså definitivt gjort slut med vår och köper en som doftar i stället! Barren får man fylla dammsugaren med...

    SvaraRadera