torsdag, juni 23, 2011

Falukorv som midsommarmat?

Vad äter vi på midsommar?
Kanske lite sill. Jordgubbar, absolut. Men bortsett från det känns det som om menyn kan bestå av ungefär vad som helst som man känner sig sugen på.
Som till exempel falukorv.

Nu menar jag inte den där sorten som finns i charkdisken, ihopsatt till en ring som möjligen, möjligen skulle kunna tjäna som midsommarkrans om blommor saknas.
Nej, jag talar om Havets falukorv, ett begrepp jag lärde mig bara häromdagen, en korvsort jag verkligen inte kände till.

Havets falukorv kan avnjutas grillad, inkokt, varm- eller kallrökt, stekt, rimmad, mikrad, gravad eller sushi-rå. Det är ingen hejd på variationerna. Och bäst av allt: alla är goda! Till de olika korvanrättningen passar det mesta, det är bara att bestämma sig för vad man ska satsa på: kokt potatis, potatissallad, grönsallad, ris, pasta, bulgur, matvete … för att inte tala om sparris och spenat!

Kanske visste alla utom jag sedan länge att det är den fantastiska fisken lax som, efter att den övergått från att vara lyxmat till att bli en ganska billig vardagsvara (extrapris!), försetts med den där tämligen nedvärderande korvetiketten. Men i själva verket har laxen i sin långa historia också för länge sedan varit fattigmansmat, speciellt bland fiskande skärgårdsbor – fast det var förstås ganska länge sedan.

Å andra sidan ska man verkligen inte se ner på den vanliga falukorven, en räddare i nöden som går att variera nästan lika mycket som laxen. Min mamma brukar citera en gammal bekant som förundrat konstaterade, att han inte alls förstod vad folk menade när de inte visst vad de skulle hitta på för middagsmat.
-Hur kan det någonsin vara ett problem så länge det finns falukorv? sa han och ruskade medlidsamt på skallen.
Lite så är det med Havets falukorv också. Passar extra bra till midsommar – så kan vi ta den andra, charkvarianten, i veckan som följer.

Förresten kan jag aldrig mer passera en Statoil-mack utan att tänka på falukorv. Detta är Sonens fel eller förtjänst, för det var han som såg likheten, en likhet jag aldrig hade lagt märke till: bensinbolagets symbol är till förväxling påminnande om en obruten falukorvsring, vilket den matglade 4-åringen en dag noterade! I dag äter han för övrigt lika gärna Havets falukorv, helst filé stekt i panna ... kanske blir det hans midsommarmiddag? Det kan mycket väl bli min.

Copyright Klimakteriehäxan

7 kommentarer:

 1. Svenskar är ganska tråkiga; sill o köttbullar till jul, påsk och midsommar... Det är tur att man älskar sill! Och falukorv i ugnen är det bästa jag vet, min inte till midsommar...

  SvaraRadera
 2. Två liknelser som båda var helt nya för mig! :)

  SvaraRadera
 3. Där ser man - varje dag kan bjuda på nåt nytt! :-D

  SvaraRadera
 4. Anonym1:57 em

  Jag trodde att det var ett förstorat foto av E-coli först!
  Statoil-symbolen kände jag till.

  Nästan all körv e gött tycker jag.

  Kulsprutan

  SvaraRadera
 5. Jag hajade faktiskt till när jag såg i tidningen att folk hade köttbullar på midsommarmenyn. Kanske till småbarn som inte fått lära sig äta inlagd sill (som mina älskade redan som bäbisar), men till vuxna? Förstår inte riktigt ...

  Här blev det blandad fiskbuffé med inlagd sill, gravad lax, fisk i folie i ugn och även makrillsburk för den tvehågsne, som dock nöjde sig med ugnsfisken.

  SvaraRadera
 6. Kulsprutan - korv ÄR gott! Jag är sedan rätt länge bl a helsåld på Scans chorizo!
  Cecilia - håller helt med dig om köttbullarna. Och precis som du erbjöd jag lite makrill i tomat för den som inte vill ha sill.
  Midsommarmiddag blev - ja ni har väl redan gissat? - laxfilé, denna gång med matvete- o grönsaker plus sallad. Jordgubbar sen, självklart.

  SvaraRadera
 7. Kulsprutan - glömde påpeka att det du trodde var en bakterieodling är gravad lax ... faktiskt ...

  SvaraRadera