lördag, november 24, 2012

En svart fredag

Märkte ni att det var en speciell dag igår?
Det var det, nämligen. Det var Den Svarta Fredagen – Black Friday. Och för vad jag tror var första gången såg jag annonser om det i en svensk tidning.

Black Friday har blivit en institution i USA, med rötterna i Philadelphia på 60-talet. Fredagen i Thanksgiving-helgen släpper man kalkonresterna, lägger sig tidigt i startgroparna och rusar in när varuhus och affärer öppnar. För det är på den svarta fredagen i november som man kan göra de riktiga fynden, kapen som gör en prisjägare lycklig, affärerna som är minnesvärda i årtionden.

Och inte nog med att suget efter julfynd till extrapris är stort, chanserna att göra dem ökar i och med att många butiker öppnar tidigt, kanske redan vid midnatt, och håller öppet långt in på sena kvällen. Jag har bekanta som medvetet snålar och sparar för att kunna shoppa loss den där speciella dagen, folk ser också gärna till att ha ledigt från jobbet (vilket förenklas av att det är en så kallad klämdag). Julskyltningen är redan avancerad, presentförpackningarna upptravade, granarna klädda.

Men namnet då, undrar ni kanske? ”Svart” låter snarast olycksbådande – och reaprislappar är väl oftast röda?
Jo det finns en alldeles logisk förklaring: det är denna dag många handelsidkare går från rött (förlust) till svart (vinst) i räkenskaperna.

Dock förefaller det vara ödets ironi att man numera tagit upp konkurrensen med Black Friday genom att, dagen efter (idag alltså) uppmana till en Buy Nothing Day (Köp ingenting-dag). Tänkt som en protest mot konsumismen, köphetsen, Mammon-firandet rent generellt, såvitt jag förstår. Tror till och med att man kan räkna med viss framgång. För den som tokshoppat på fredagen kan väl behöva ta igen sig i hemmets lugna vrå på lördagen?

Fast ingen hjälp fick de svenska Black Friday-affärerna av mig, som inte firar Thanksgiving, inte heller hade ledigt – men naturligtvis gärna hade gjort ett eller annat klappfynd om jag hade hunnit ut i vimlet. För också i Stockholm är julen långt framskriden redan, med ett och annat lockande helgerbjudande ....
Ja, det är ju faktiskt julafton i dag om en månad!

Copyright Klimakteriehäxan

4 kommentarer:

 1. såg med förstod inte riktigt vad det betyder, men jag håller mej till Halloween

  SvaraRadera
 2. Jag föredrar den köpfria dagen. Har firat den ibland men hade inte koll på dagen just i år. Men nu när du säger det så... Absolut, så får det bli! :)

  SvaraRadera
 3. Hannele - nu vet du i a f vad det betyder!
  Pumita - lycka till (du kan ju vänta med inköpen till i morgon :-D)

  SvaraRadera
 4. Inte svårt att låta bli idag heller. Köper sällan ngt för köpandets skull. :)

  SvaraRadera