onsdag, november 18, 2015

Dörren till Astrid Lindgrens hem står öppen!

Stockholm har blivit ett museum rikare.
Astrid Lindgrens hem på Dalagatan 46, precis vid Vasaparken där pojken som blev Mio satt på en bänk, har öppnats för allmänheten efter år av tvekan.

Författarinnan bodde i den här fyrarummaren i över 60 år fram till sin död 2002. Och jag fick förmånen att, för en tv-inspelning, besöka den där lägenheten senare samma år.
Jag klev in genom dörren och kände mig högtidlig: här hade några av barnlitteraturens sanna mästerverk skapats. Nyfiket såg jag mig omkring.

Skrivmaskinen stod kvar på sin plats, bokhyllorna var välfyllda, köket såg ut som om någon strax skulle laga en enklare middag att avnjuta vid det ovala matbordet, vitt som de tillhörande stolarna.
Under möbeln en trasmatta. I hallen fortfarande några ytterkläder.

I ett av fönstren ut mot parkens gröna träd fanns en liten gipsskulptur av Astrids huvud. Personlig konst på väggarna. Lisa Larsons Pippi Långstrump i keramik på en hylla.
-Jag kan nog inte urskilja något här som var speciellt älskat. Hon tyckte om många av sina saker. Hon hade en kärleksrelation till sitt hem och det som hon hade skaffat dit. Hon trivdes med att vara här, berättar dottern Karin Nyman i Expressen.

Sedan Astrids bortgång har ett antal konstverk föreställande henne rests på olika ställen: i Vimmerby, i Solna, i Tegnerlunden och på Djurgården i Stockholm, för att nämna några. Nu blir alltså också hemmet ett minnesmärke.

Den 14 november skulle hon ha fyllt 108 år. På den dagen blev hennes hem möjligt att besöka. Kanske fylls dagens besökare (endast i grupp, med guide) av samma vördnad som jag kände när jag klev över tröskeln för tretton år sedan. Astrid Lindgren, en kulturpersonlighet som vi aldrig glömmer!

Copyright Klimakteriehäxan

Läsa mer? Kanske vill du också ta del av brevet jag skrev till Astrid Lindgren på hennes 100-årsdag! Och så letar jag efter mina fotografier ... hoppas kunna komplettera snart!

Till dig som vill gå hem till Astrid: du måste ha fyllt 15 år. Visningar med två guider per grupp. Max tolv personer I varje grupp. Verkar fullbokat långt fram. Men den som väntar på något gott ...

6 kommentarer:

 1. Intressant läsning här. Det museet kommer jag att besöka!

  SvaraRadera
 2. (Museet har jag besökt virtuellt, man kan öppna lådor och sånt)

  SvaraRadera
 3. i fall man inte är i huvudstaden, kan man besöka Astrid virtuellt:

  http://www.astridlindgren.se/

  SvaraRadera
 4. Ja den möjligheten har funnits ett tag Hannele - och hittills verkar det vara svårt att kapa åt sig en plats på en visning IRL.

  SvaraRadera
 5. ja, några år, och alla som är under 15 år har bara den möjligheten...

  SvaraRadera