tisdag, november 17, 2015

Tisdagstema VÅT eller BLÖT


"Solverkan på grunt vatten" av Gustaf Fjaestad 1906.
Det fanns en gång en mycket berömd målare som hette Gustaf Fjaestad, avliden 1948. Han hade studerat måleri för både Carl Larsson och Bruno Liljefors, och han grundade den så kallade Rackstadgruppen som höll till strax utanför Arvika i västra Värmland, där den lilla och enligt ryktet kalla insjön Racken bjöd på både inspiration och namnet.

Han brukar kallas för "rimfrostens mästare" på grund av alla sina vinterbilder. Men han var också obegripligt skicklig när det kom till att måla vatten. Han får det att se så blött ut på duken! Jag tittar ner mot sjöbottnen vid badberget i Barndomslandet och kan inte låta bli att tänka på den klassiska tavlan med en liten flicka som nog är på väg att doppa sig i ett annat vatten, lika klart men med lite mera vindkrusningar på ytan.

Just bad blir vi kanske inte så inspirerade till den här tiden, men en och annan konstupplevelse kan ju sitta fint. Alltså bjuder jag på naturmåleri som det visar sig i sjön Värmeln! Och som tur är kan man njuta precis lika mycket av affischer och "oäkta" konstverk också på sina väggar, man måste inte investera i en Fjaestad ... hans kvaliteter har för all del också tidvis ifrågasatts. Fast hans målningar betingar höga priser i dag.

Men så länge isen håller sig borta och solen framme bildar de våta stenarna i sjön mönster som, alldeles gratis, tilltalar ögat. Så passande när tisdagstemat denna gång är VÅT eller BLÖT! Fler illustrationer till temat hittar du den här vägen.

Copyright Klimakteriehäxan

13 kommentarer:

 1. Helt otroligt att det är målat. Dessutom en söt bild. Det kallar jag konst! / Britt

  SvaraRadera
 2. Vilken fin skildring! Men det ser absolut inte målat ut, utan som ett foto, fantastiskt! Och naturen är så vacker, oavsett årstider!

  SvaraRadera
 3. Otroligt vacker målning! Kul att du visar konst, jag är kanske obildad men jag känner inte till konstnären så nu ska jag googla!
  Ha en skön tisdagskväll!

  SvaraRadera
 4. Håller med Mia, målningen ser ut som ett foto. Fjaestad var otroligt skicklig!
  Sedan gillar jag sista bilden med speglingarna - naturlig konst helt enkelt!

  PS. När Pumita slutade blogga frågade jag henne om jag fick förvalta hennes "bebis" - Skyltsöndag. Å det fick jag. Du är mycket välkommen att skylta:-) DS.

  SvaraRadera
 5. Ja den konstnären är värd namnet mer än väl. Skickligt och så vackert. Bilderna är inte så dumma de heller. Jag är svag för just vattenbilder. Bra jobbat av dig. Tackar och bockar för informationen om konstnären. Det är alltid lika trevligt att lära sig något nytt.

  SvaraRadera
 6. Intressant återgivning och en helt fantastisk målning ! Ja, om du inte nämnt det så är det mer troligt ett fotografi. Otroligt skickligt att kunna återge vattnet så naturligt med pensel och färg. Gustaf Fjaestad ska jag fråga maken om. Han har stort intresse för konst och känner säkerligen till den här mannen. I övrigt väldigt vackra naturbilder här hos dig.

  PS. Såg hos Violen att du skrev att du inte kommentera hos mig ? Nu är jag ju inte med Tisdagstema den här veckan men välkommen in på ett titt ändå ;-)
  SvaraRadera
 7. Vi har haft en fin och vacker höst detta år. Ditt fina foto visar inte minst det...och vattnet i detta fall känns inte ens blött..

  SvaraRadera
 8. Anonym9:00 em

  Fin berättelse från mina hemtrakter. Jag är numera Karlstadsbo, granne med Klarälvens krumbukter Pråmkanalen och Inre hamn, jobbar i Karlstad och Sundbyberg, kommer från Gunnarskog och min pappa bor i Perserud vid Racken.

  Torbjörn Karlsson

  SvaraRadera
 9. Tänk att allting blir så vackert bara det finns lite vatten.

  SvaraRadera
 10. Ja vad vore vi utan vatten .... inte bara torrisar, utan ingenting ...
  Om Gustaf Fjaestad finns t o m böcker och en del av hans tavlor ingår i Rackstadsmuseets fasta samling. Väl värt ett besök!

  SvaraRadera
 11. Nu har jag läst första inlägget. Vilken en! Hans kundvagn??
  När jag läste om målaren, kände jag igen namnet men trodde det var en kvinna. Tydligen var hustrun också konstnär och det var henne jag hört om. / Britt

  SvaraRadera
 12. Britt - Gustaf var gift med Maja Fjaestad. Hon gjorde väldigt gärna bilder av blommor, fina! En av parets söner, också han konstnär, var min teckningslärare när jag gick i skolan!

  SvaraRadera