lördag, november 07, 2015

Jag blir aldrig en Bond-brud ...

Den fick högsta betyg i båda morgontidningarna i huvudstaden. "En fullträff!" citeras i annonsen. "Djävulskt bra" skriver Aftonbladet. "Smart och sexig" heter det i en annan reklamtext.
OK. Jag beslutar att ge James Bond en chans, så här en vecka efter premiären.

Filmen är den 24:e om Ian Flemings brittiske mästerspion. Några av dem har jag sett, men tröttnade rätt fort ändå. Fast jag har ju inte kunnat undgå intresset i min omgivning, i ärlighetens namn mest bland herrar 50+. Att publiken finns, det är tydligt. Nästan 190 000 svenskar köpte biljett och såg "Spectre" under premiärhelgen.

Nu var det alltså min tur. Men hade jag vetat hur lång rulle det handlar om (2,5 timme) hade jag kanske inte satt mig i biofåtöljen i går kväll ... det gjorde jag hur som helst. Och blir inledningsvis lite charmad: hamnar mitt i Mexico City, på El Zocalo, där firandet av Dia de los Muertos (De dödas dag) pågår för fullt, med fantasifulla dräkter och masker.

Jaha och sen då? Jo tack, man åker helikopter hur länge som helst, i eviga kringelikrokar över det böljande folkhavet, men utan att störta. Förstås. Stora massiva hus sprängs i småbitar, det känns som att 9/11 går i repris. James Bond räddar sig hängande i fingertopparna, hoppar mellan hustak, springer hur fort och hur långt som helst, skjuter lite prick. En hacker-stjärna står för uppbackning. Det är ju en stor internationell sammansvärjning som ska hejdas!

Naturligtvis blir det biljakt också. Och mer helikopterflygning, ofta upp och ner. Tortyrscener, av ett slag som får mig att blunda. Blodet flyter, saker exploderar, det brinner. Mitt i alltihop hinner Daniel Craig  ja han som spelar Bond alltså  kyssa en kvinna lite lagom eldigt (det var absolut eldigare på Sean Connerys tid). Men sexigt, som reklamen utlovade? Ett antytt samlag, är det alltså vad som krävs för den etiketten? Nä, inte ens där ger filmen vad man lovat. Efter två timmar har jag svårt att sitta stilla, måste gäspa  samtidigt som "dramatiken" på vita duken är på topp ...

Jag kan bara konstatera, att jag aldrig blir någon Bond-brud. Ja, inte ens som en i publiken alltså. De andra svenska Bond-brudarna (framför allt Britt Ekland, Maud Adams, Izabella Scorupco) kan jag möjligen avundas en smula, men då med tanke på inkomsterna. Och så var de ju otroligt snygga också!

Kostnaden för biobiljetten sätter jag upp på kontot för allmänbildning. För nu har jag i alla fall sett den, filmen "som alla talar om", som "måste ses" och förvisso ligger etta på biotoppen.

Copyright Klimakteriehäxan

13 kommentarer:

 1. Anonym3:43 em

  Hade tänkt gå men ....

  SvaraRadera
 2. Jamen bra, då slipper jag se den också då. Har inte varit på bio på år och dar, det går nämligen inte att sticka i biomörkret och sitta där utan att ha något i händerna kan ju inte vara bra.

  SvaraRadera
 3. Gillar överhuvudtaget inte amerikanska filmer. Möjligtvis de gamla med Fred Astaire och co. Har inget till övers för biljakter, prickskyttar, slagsmål och tortyr. När det gäller sex pratar man mest om det i amerikanska filmer, har jag märkt. Det är farligt att visa i motsats till allt våld!
  Nej, nästa gång jag ska gå på bio blir det Ingrid Bergman.
  Ingrid

  SvaraRadera
 4. älskar dessa filmer, kanske mest de gamla ♥

  SvaraRadera
 5. P.S.
  Ian Fleming var brittisk och filmerna väldigt brittiska, utom när Bond har uppdrag i något exotiskt land.

  Sean Connery är skotsk
  Roger Moore är brittisk
  Daniel Craig är brittisk - han som fick hoppa fallskärm med Queen Elizabeth II

  SvaraRadera
 6. Haha!! En underbar recension som du skrivit! Tror att jag kommer att tycka ungefär likadant som du om filmen :-) Men,men om jag inte somnar (det hände på en av de nyare Bond filmerna med Daniel Craig) så vill jag ändå se den på bio! För det är väl en av de få gångerna maken och jag kommer iväg på bio, och ja lite underhållning är det ju (om än lite för mycket våld ibland)..och Daniel Craig kan man absolut titta på i några timmar ;-)

  SvaraRadera
 7. Musikanta - du kanske inte vill veta det, men Ingrid Bergman-filmen är också för lång ... i mitt tycke alltså! http://klimakteriehaxan.blogspot.se/2015/08/ingrid-vilket-liv.html
  Men en del amerikanska filmer är jättebra tycker jag. Fast jag kommer iväg på bio alldeles för sällan.
  Susjos - nog finns det karlar man hellre tittar på än Daniel Craig, tycker du inte????

  SvaraRadera
 8. Englundskan - det vore ljuvligt att se dig sticka till ackompanjemang av Spectre!!!
  Hannele - somt var bättre förr ... oavsett om aktörerna var skottar eller britter ...

  SvaraRadera
 9. James Bond är inte amerikansk....

  SvaraRadera
 10. Anonym8:11 fm

  Jag slutade med ´Bond, James Bond´ ungefär samtidigt som jag slutade tro på jultomten :)
  Men om dom nu ska envisas med att göra filmer av Flemings böcker kan dom väl åtminstone försöka hitta en skådespelare för Bond-rollen som inte ser ut som Putins bror med plutmun!

  Kulsprutan

  SvaraRadera
 11. Hannele - jag vet det!!! Det är EON Productions, brittiskt, som gör filmerna. Kul med det är att namnet står för Everything Or Nothing ...

  SvaraRadera
 12. (du ja... men Musikanta pratar om amerikanska filmer...!)

  SvaraRadera
 13. Tomten tror jag fortfarande på.

  SvaraRadera