lördag, november 28, 2015

Lördagstema ÄNGLAR

Min inställning till änglar är kluven.
De har ju funnits med sen tidiga barnaår, i aftonbönen "Det går en ängel kring vårt hus ...", från söndagsskolan via Gabriel i religionshistorien till nutida och i mitt tycke högst dubiösa ängladyrkare som Norges prinsessa Märtha-Louise.

På vägen mot vuxenvärlden gjorde vi änglar liggande i nyfallen snö och klistrade in glittriga varianter i bokmärkesalbum. Senare änglar kan ses i smyckelådan som halsband, örhängen och ringar. Och inte sällan dyker de där bevingade varelserna upp som prydnader: i keramik, i glas, i kristall och i metall.

Tanken bakom en skyddsängel är god. Den klassiska formen på en ängel är tilltalande, fast jag vet inte så noga varför. Inte törs jag lita på någon skyddsängel hur som helst. Min kluvenhet består med andra ord.

Men jag gillar stålstrådsängeln (bilden överst) som fick följa med hem från en konsthantverkare någonstans i Mellansverige, har glömt bort vem och var. Textilängeln på bilden nedan, i vad jag kallar Kalikå-teknik (fast jag vet att det heter något annat), är också en hemslöjdsprodukt.

Dessutom kommer ytterligare en ängel att dyka upp hos mig innan kvällen är här, nämligen den i gulmetall som gör tjänst som adventsstjärna. Men den har inte flugit upp ur källaren ännu.

Copyright Klimakteriehäxan

UPPDATERING: Här har vi den, ängeln som sedan många år tillbaka hjälper till att lysa upp mörka advent!

Det är Musikanta som bestämt lördagstemat för november. Bra jobbat! Andra bloggare som kan tänkas leverera sin egen tolkning av denna veckas lördagstema ÄNGLAR är: Karin EnglundOlgakattHelenaKarin på ÅlandGnuttanLivsrummet,  PysselitenToveIngridAnkiAnna Noton Music (som bestämmer vilka teman det blir i december), och Pensionären på ön.

12 kommentarer:

 1. Härlig liten kalikå-ängel!
  Ståltrådsänglar är lätta att ge som gåva brevledes och konstigt nog
  fastän människor i allmänhet är kluvna när det gäller änglar så gillas de ändå. Kanske de ger en liten smula hopp, på något sätt?
  Annars tror jag att det bor en ängel inom oss alla, nåja, nästan alla...
  En fin första advent önskas!

  SvaraRadera
 2. En kluven till här - om det goda är ängel och det är den bytydelsen som får råda- Dina änglar är fina hantverk och pryder tema :-)

  SvaraRadera
 3. Ja man må vara tveksam till att sätta sin lit till de där änglarna, men säga vad man vill, dekorativa är de i alla fall!

  SvaraRadera
 4. den där aftonbönsängeltavlan hänger bredvid Marilyn Monroe (och en elegant adventsljusstake står framme).

  SvaraRadera
 5. har nog en väldigt överansträngd skyddsängel nånstans...

  SvaraRadera
 6. Jag tror på änglar, fast jag tror att vi är och kan vara det för varandra. Norska prinsessvarianten har jag lite svårt för. Men skyddsänglar... jo, dem tror jag på.

  SvaraRadera
 7. Fina änglar här inne på din sida! Den där flygande i tyg - hur söt som helst. Fint med en ängel i toppen av granen!

  SvaraRadera
 8. Mamma berättade att hon var mycket skeptiskt mot ängeln med två förgyllda ljus. Staketet var ihopbyggt med deras hus och hur i hela friden bar ängelns sig åt för att klättra över staketet med den långa skären och ljusen.

  Vill man läsa om skyddsänglar så har Paaselinna skrivit om en, ganska katastrofal skyddsängel, men rolig.

  SvaraRadera
 9. Fina hantverksänglar! Har missat prinsessan Märta-Louise angående änglarna. Samlar hon?
  Jag har definitivt en skyddsängel, än så länge i alla fall. Hen har varit med några gånger i samband med bilkörning.
  Ingrid

  SvaraRadera
 10. Ingrid - Märtha-Louise har skrivit (tillsammans med en väninna) flera böcker om relationen mellan änglar och människor. Har pratat om det i tv och tidningar också

  SvaraRadera
 11. (jo, ett par bilar har jag kvaddat, men spårvagn är hårda)

  SvaraRadera
 12. Jag gillar häxor mer än änglar men hantverksänglar är OK. Har t o m snickrat till ett antal i silver..... Det gjorde en kompis också, men hennes silverängel ger fula fingret! Mina är mera väluppfostrade, faktiskt.

  SvaraRadera