onsdag, november 04, 2015

#NoHateSe

I november månad brukade alltid Vänliga Veckan infalla. Nu har den flyttat till februari, som naturligtvis också är en tid på året där all slags vänlighet passar bra.

Men vi har i stället fått No Hate-dagen, som infaller i dag den 4 november. Det är Statens medieråd som, för andra året i rad, uppmanar till "kärleksbombning" av allt och alla på sociala medier.
Framför allt hoppas man väcka intresse hos barn och unga, som ofta drabbas av mobbning på nätet, påhopp, okvädingsord. Oerhört svårt att försvara sig mot. Effekterna kan bli traumatiska, rent av ödesdigra.

Fyra grundregler finns för att vår samvaro på nätet ska bli bättre, och de gäller alla:
1. VAR KRITISK. Fundera på vad du läser, ser och hör på nätet.
2. LJUG INTE. Använd ditt riktiga namn när du postar eller kommenterar.
3. SÅRA INGEN. Tänk efter innan du skriver eller delar innehåll.
4. SÄG TILL. Anmäl det som inte känns okej till hemsidan du ser det på, oavsett vem det handlar om.

Kampanjen ska bidra till "ökad kunskap om främlingsfientlighet, sexism och liknande former av intolerans, större förmåga att utnyttja mänskliga rättigheter, högre demokratisk delaktighet, en källkritisk hållning och stärkt eget kritiskt tänkande i relation till medier" står det i statuterna som kommer från regeringen. Lovvärt, alltihop.

Så det är bara att sätta igång. Kanske deltar du därmed i din första "digitala manifestation" någonsin? "Kärleksbomba" kan vi alla, bloggare, twittrare, Facebook-användare, Instagrammare, oavsett ålder! Använd #NoHateSe som hashtag!

Copyright Klimakteriehäxan

9 kommentarer:

 1. Anonym9:48 fm

  Större skillnad av innehåll i två intill varandra inlagda blogginlägg går väl knappast att uppnå, eller?! :)

  Kulsprutan

  SvaraRadera
 2. Janåke Gestblom10:13 fm

  Jag tycker att dina texter är både relevanta och bra.

  SvaraRadera
 3. Kulsprutan - jag vet inte exakt hur du menar ... det är ju inte så att jag HATAR mobiltelefoner ... men visst, de används för negativa saker ibland.
  Janåke - tack!

  SvaraRadera
 4. Bra att du delar med dig sådant. Hade ingen aning om vad det var för dag idag. Jag är nog väldigt lyckligt lottad som aldrig får några hatmejl eller otrevliga kommentarer överhuvudtaget. Alla är bara väldigt snälla. Kanske bara artiga, vad vet jag. Men än så har jag inte behövt titta på kommentarerna innan jag lägger ut dem på bloggen.
  Håller med Jan-Åke att dina texter alltid är trevliga och intressanta att läsa.
  Ingrid

  SvaraRadera
 5. fattar inte varför man skulle bryta mot de fyra punkterna... jag har bara en identitet, samma i verkliga livet och i rymden.

  SvaraRadera
 6. Musikanta - det är framför allt yngre och såna som väljer att sticka ut hakan som får smaka på det där obehagliga näthatet. Jag har också klarat mig. Men vet hur illa det kan låta, och gå. Nättroll är riktigt fula! Tack för berömmet hur som helst :-D
  Hannele - om alla agerade som du skulle nättrollen inte finnas!

  SvaraRadera
 7. och jag länkade dej till min julblogg: http://hannelestraditioner.blogspot.se/

  SvaraRadera
 8. Anonym9:04 fm

  Jag menade bara att de ämnen du tagit upp i dina två senaste bloggar berättar om hur olika världen ser på mobilens användning. En del vill gärna skära ner på dess användning (3/11), andra föreslår att de ska användas till bombardering av positiva åsikter (4/11) och jag slogs av det när jag läste Häxans blogg - hur olika inställning till "nallen" man/världen har.
  Dina bloggar är till 99,99% väldigt omtyckta av mig också, precis som av JÅ. G. - och säkert av många andra.
  Hoppas du förstår exakt hur jag menar nu :)

  Kulsprutan

  SvaraRadera
 9. Kulsprutan - jag lutade åt det hållet. Nu är det ju glasklart! Tack för att du läser, gillar, kommenterar (både tumme upp och tumme ner kan absolut vara på sin plats!) :D

  SvaraRadera