onsdag, augusti 01, 2018

Fotograf – ett farligt yrke

Vilken intressant historia jag ramlar på tack vare Googles doodle för denna dag! Det är en hyllning till Gerda Taro, fotograf som dödades i spanska inbördeskriget 1937, när hon bara var 27. Idag skulle hon ha fyllt 108.

Taro levde och jobbade sida vid sida med en annan fotolegendar, Robert Capa. Och hon anses vara den första kvinnan som arbetade som krigsfotograf, en som tog stora risker, vilket alltså blev hennes död. Jag hade dock aldrig, trots mitt långa journalistliv, hört hennes namn.
Capa, däremot, levde till 1954 (men dog också han vid fronten fast då i Vietnam) och hade på sitt CV bland annat en mycket omtalad kärlekshistoria med Ingrid Bergman.

Historien om Taros korta liv och våldsamma död kan man bl a läsa i en artikel i The Guardian, publicerad i januari i år, då man ansåg sig ha hittat en bild på den unga kvinnan när hon ligger blödande på sin dödsbädd.
Google har med andra ord i dag lyft fram en anonym legendar i välförtjänt rampljus. Fotografer i krigszoner, många av dem kvinnor numera, lever fortfarande ofta farligt för att ge nyhetskonsumenter information.

Copyright Klimakteriehäxan

6 kommentarer:

 1. Nej det gjorde ju inte jag heller! Hennes livs historia finns tydligen också som bok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. tysk-judisk medelklassfamilj... sattes en tid i "skyddshäkte" för antinazistiska aktiviteter, intressant att noh lyfts fram nu.

   Radera
  2. Ja tänk vad Google kan få en att ta reda på ...

   Radera
 2. Spännande! Ännu en människa som bör omtalas och som jag inte visste fanns.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns förstås många ... men den här tjejen var uppenbart speciell!

   Radera