måndag, augusti 20, 2018

Rosa i bokhyllan

Att gå ut och gå med hunden har fått en ny innebörd för mig. Visst, jag har gått hundpromenader förr, med mer eller mindre närstående fyrfota vänner, men nu har jag sällskap av en bulle, vilket är smeknamnet för en bullterrier.

Jag lyssnar nämligen till radioföljetongen om "Rosa, Prinsessa av Fäholmarna", skriven och inläst av Barbro Lindgren. Vid det här laget har jag hunnit med hälften av de drygt tjugo avsnitten, jag är bekant inte bara med Rosas egenheter utan också med rader av hennes vänner, både fyr- och tvåbenta.

Rosa och hennes matte funderar både kring världshändelser och passion och grubblar också över döden, eftersom den är oundviklig för både hund och människa. Här finns både humor och allvar i välformulerad tappning!

En fördel med historien är att man mycket väl kan ta en bit lite då och då, det förlorar man ingenting på. Alltså utmärkt att ha i öronen på en liten sväng ut i friska luften.
Och så passar ju den här boken som hand i handske när veckans tematrio, med hemvist hos Lyrans noblesser, har ROSA som nyckelord!

Rosa är väl för alltid tjejfärgen framför andra, så min trio består av "flickböcker" fast för vuxna flickor ... Danska Vita Andersen skrev "Håll käften och var söt" (Hold kaeft og vaer smuk) och naturligtvis har den ett rosa omslag. Egentligen en novellsamling. Rosa är också färgen som dominerar pärmen på Anna Gavaldas "Jag älskade honom" (Je l´aimais), en udda historia om kärlek.

Egentligen trodde jag att det drällde av böcker med rosa omslag i hyllan, men när jag drar ut dem visar det sig att de är röda, fast ryggarna är solblekta till skärt ...

UPPDATERING
PS Apropå hundpromenader kom jag just ihåg vad en "konsulent" hos Viktväktarna sa en gång när jag var på möte hos dem. Hon rekommenderade just hundpromenader. Även för oss som inte hade hund. Men, sa hon, man kan tänka sig att man har en och då måste man gå ut och gå minst ett par gånger om dagen!
Själv tänkte jag att det hade en annan fördel jämfört med den "äkta" varianten: man slapp plocka upp bajset ...

Copyright Klimakteriehäxan

17 kommentarer:

 1. Jag har då inte många rosa böcker, lustigt.

  SvaraRadera
 2. Jag har nog en del rosa böcker i hyllan, men alla är inte i den genren man kunde tro!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fritt fram för färg, eller hur!?

   Radera
 3. Rosa, prinsessa av Fäholmarna blir jag nfiken på!

  SvaraRadera
 4. har också med Barbro Lindgren. jag vill också ha en bulle

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle nog också kunna tänka mig ... fast det får väl bli en kardemummabulle tills vidare!

   Radera
 5. Jag hittade också en del röda bokryggar, som jag misstog för rosa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När de blir stående i decennier byter de väl färg ...

   Radera
 6. Tack för den idén! Jag skall komma igång med hundpromenader och hoppas komma upp i 10.000 steg (och inte mindre än hälften som nu), och då är det ju perfekt att lyssna på böcker!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är faktiskt jättebra. Fast ibland är det skönt att bara höra suset i löven och en och annan fågel ... även om man får stå ut med några bilar också!

   Radera
 7. Hundpromenader är det bästa! Fast jag föredrar att ha en hund med, trots bajsplockandet, det känns så trevligt med sällskap. Barbro Lindgren är ju också en fantastisk uppläsare!

  SvaraRadera
 8. Det var väl en passande trio.

  SvaraRadera