onsdag, augusti 15, 2018

Trotjänare på balkongen

Nog för att jag var tveksam när jag köpte dem. Ynkligt små såg de ut, skulle de verkligen visa sig vara livskraftiga? Men priset var bra, inte mycket att förlora: jag slog till på två förpackningar med plantor som kanske kallas violer, kanske minipenséer.

Det visade sig att jag hade gjort ett klipp. Längs hela balkongräcket har de blommat och blommat och blommat, lyst oblygt klarblå mot alla som tittat. Visst har jag ansat dem ganska flitigt, eftersom jag har lärt mig att det är alldeles nödvändigt. Fast jag vet också att i professionella planteringar slängs penséerna och deras släktingar så snart det anses att våren "ska" vara över.

Naturligtvis har det varit lite äventyrligt för dem att bo i mina balkonglådor, för periodvis har vattningen inte varit varken regelbunden eller tillräcklig. Först sa blommorna i en låda tack och farväl. För att följas av den andra, där allt gulnat och såg bedrövligt ut.

Men den tredje, den har härdat ut. Dock blev den alltmer erbarmlig så nu är den tom, den med. Bara en liten minnesbukett har jag kvar, för det fanns fortfarande hela blommor. Och vem är jag att hiva ut något som lever och dessutom tjänat mig så troget, glatt mitt hjärta vareviga dag?

Något i växtväg måste ersätta dessa guldklimpar. Vet inte vad det kan bli. En sak är klar: när våren kommer nästa gång vågar jag satsa på små och billiga plantor, igen!

Copyright Klimakteriehäxan

9 kommentarer:

  1. De sötaste små violerna! Så näpna!

    SvaraRadera
  2. Fröar av sig gör de också, men då krävs det ju att det finns jord för fröna att landa i när de sprätter iväg. Det är flera år sedan jag köpte några, men jag har dem överallt, ute såväl som i blomkrukor med andra växter i.
    margaretha

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mina tillåts inte bilda frön, för då blir det inte så många nya blommor ... jag ser lite kortsiktigt på saken!

      Radera
  3. Det finn hopp - att du ska få gröna fingrar alltså;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mja, tveksamt. Men jag är duktig på att köpa blommor!

      Radera
  4. penséer är verkligen prisvärda, tål även minus, vi lata låter dem vara, så får vi små fröplantor nästa vår.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men det funkar knappast i balkonglådor ... jag är glad ändå!

      Radera
    2. i mina krukor kommer små plantor.

      Radera