tisdag, augusti 27, 2019

Berättelser från (och om) förr i tiden

Ugglan & boken är upphovet till ännu en "bloggstafett", den som går under namnet Tisdagstrion. Och just denna tisdag är temat förr i tiden. Tre titlar, böcker som utspelar sig för mer eller mindre länge sedan, alltså. Var så goda!

"Rakkniven" berättar vad som hände sedan Jean gett Fröken Julie en rakkniv för att hon skulle ta sitt liv med den. Historien utspelar sig vid förra sekelskiftet, och Julie visar sig vara en ung dam med egen vilja och absolut utan suicid läggning. Kanske inte precis vad August Strindberg tänkte. Intelligent och välskrivet av Eva Ström.

"Utvandrarna" (med efterföljande titlar i serien) är berättelsen om de fattiga jordbrukarna från det steniga Småland, människor som söker lyckan i Amerika. Oförglömlig klassiker av Vilhelm Moberg.

"Anna Svärd" var en av många kullor som levde på att sälja smått och gott som de kunde bära med sig på ryggen när de vandrade runt till gårdar på landsbygden. Nu "råkade" Anna bli gift med en präst, fast det blev ett komplicerat liv. Annas öde har berört många sedan Selma Lagerlöfs bok kom ut 1928.

Copyright Klimakteriehäxan

29 kommentarer:

 1. Mobergs och Lagerlöfs böcker är verkligen läsvärda!

  SvaraRadera
 2. Utvandrarna är de enda jag läst av böckerna i din trio. Tack för tips om de andra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kunde ha tagit med Fogelströms Stockholms-serie också ... det är gott om skildringar av "förr i tiden"!

   Radera
 3. jag är inte riktigt förtjust i autofiktion, Vilhelm Moberg kan sin svenska historia, Selma Lagerlöf kan verkligen återge gamla skrönor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blev tvungen att googla - autofiktion är "Rakkniven" inte, men bra läsning! ("Autofiktion är en litterär genre som blandar fakta och fiktion, i form av verk som utgör en självbiografi i form av en roman")

   Radera
  2. Förresten Hannele - menar du att Selma inte hittade på sina historier själv utan "återgav gamla skrönor"? det trodde inte jag

   Radera
  3. Kejsarn av Portugallien är knappast självbiografisk... Den muntliga traditionen var stark när Selma föddes 1858, hon var modern på sitt sätt; En herrgårdssägen kan man se filmatiserad, skrivet på det sättet, en fantastisk berättelse. Herr Arnes penningar är baserad på en verklig händelse; Solberga prästgård 15 februari 1586, utanför Kungälv där Selmas bror praktiserade som läkare. Gösta Berlings saga utspelar sig i Värmland under 1820-talet. Hon skrev tillsammans med Sofie Elkan, de läste och rättade varandras texter, det kan man se ibland.

   Radera
  4. Alltså: jag ser en viss skillnad mellan att "återge" och att ta avspark i saker som verkligen hänt. Det gjorde Selma förvisso, men det gör väl otroligt många författare också i dag? Elkan är läsvärd också, visst läste du John Hall?

   Radera
  5. Ann Rosman gör bra research på gamla riktiga händelser - runt Kungälvstrakten - och skriver intressanta böcker, men det är något helt annat.

   Radera
 4. Tänkte väl att någon skulle ha med Utvandrar-sviten :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja ganska förutsägbart, det erkännes!

   Radera
 5. Lagerlöfs bok blir jag verkligen nyfiken på, den vill jag läsa! :)

  SvaraRadera
 6. Lagerlöfs bok låter riktigt bra!

  SvaraRadera
 7. Rakkniven har funnits i min läslista. Jag tror att jag sätter dit den igen.

  SvaraRadera
 8. Utvandrarsviten är helt fantastisk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ack som jag grät över boksidorna när Kristina fick sitt astrakanäpple ...

   Radera
 9. Utvandrarna läste jag i skolan, då gillade jag inte den något vidare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var du för ung månntro? Jag läste den också tidigt, men kanske inte i skolan. Älskade den direkt.

   Radera
 10. Eva Ström gillar jag! Kul att hon gav Fröken Julie en chans att få leva sitt liv!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är ju en liten egen genre, det där med att fortsätta på redan etablerade romanfigurer (Doktor Glas, Lydia i Den allvarsamma leken kommer jag ihåg)

   Radera
 11. Har bara läst Mobergs klassiska serie som är så himla bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är den verkligen. Har hedersplats i bokhyllan.

   Radera
 12. Utvandrarna är ju så bra klassiker, någon gång blir det nog omläsning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den har ju funkat som både film och musikal också ... så bra!

   Radera
 13. "Anna Svärd" tyckte jag om! Bäst i just den där "ringen-trilogin", eller vad man nu skall kalla den. Utvandrarna har jag förstås också läst, åtminstone dom första två delarna, fastnade i trean.

  SvaraRadera