lördag, augusti 17, 2019

Digitalt bokmärke

Som nyfrälst e-bokläsare har jag, sedan jag äntligen fattat att även jag kan läsa bok på platta, kommit till ännu en insikt om än av helt annat slag:
Som e-boksanvändare behöver jag inga bokmärken. Försök trycka in nåt snyggt i plast, papper, tyg eller trä i min surfplatta om du vågar! Det går naturligtvis inte. Bara en jubelidiot skulle komma på tanken ... eller en sann bokmärkesentusiast/samlare?

Däremot håller ju maskinen lite ordning på mig. Och bjuder på ett "digitalt bokmärke". I bästa fall kommer jag direkt tillbaka till det ställe där jag slutade läsa senast. Har jag sjabblat med knapparna får jag kanske leta lite, och i så fall är det praktiskt att minnas åtminstone ungefär hur långt jag kommit.

Således konstaterar jag att jag kommit till sidan 330 av de 512 som "Strandcaféet" består av. Lättläst så det förslår, och det är ju skönt efter en rad ganska svarta historier som jag tagit mig igenom. Men det kommer att dröja innan jag läser en bok av Lucy Diamond igen. Storyn är alldeles för förutsägbar, en kärlek avlöser en annan och klichéerna om hur det är i Cornwall staplas på varandra. Fast det vore kul att komma dit ändå!

Sedan är det nog så att min tid som e-boksläsare snart är över för den här gången. Har nyttjat ett gratiserbjudande och gillat det, men inser också att alla mina olästa pappersböcker kräver min uppmärksamhet. Man kan ju fortfarande låna digitalt på biblioteket om andan faller på ...

Veckans bokmärke lever vidare hos flera bloggar, även om Boklysten kanske tömt sitt förråd. Men kolla hos Emma, Hannele, Älskar att läsa, BPGerd och Mösstanten!

Copyright Klimakteriehäxan

9 kommentarer:

 1. olika sorters e-böcker har olika sätt med "bokmärken", själv har jag precis avslutat en bok i min iPad

  SvaraRadera
  Svar
  1. (det är inte storyn som är poängen med dessa "förutsägbara" historier, utan stämningen, platsen, ofta vänskap mellan generationer)

   Radera
  2. Men repetitivt blir det. Jag vill gärna bli lite överraskad ...

   Radera
 2. I min e-boksläsare kan jag faktiskt "vika hundöron", så nu fick jag ju faktiskt uppslag till ett till bokmärke - även om mina inte riktigt är slut, har något enstaka kvar att visa i alla fall.

  Cornwall vill jag också åka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan man (så vitt jag begriper) inte i min! Ska vi ses på klipporna i Cornwall då?

   Radera
 3. Tack för idéer och resmål uppe på bokmärken!
  Jag kommer att gå över mer och mer till ljudböcker, tror jag. Har testat e-böcker men inte min grej och pocket har jag svårt med synen. Riktiga böcker kan jag ff låna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ljudböcker är jättebra, speciellt under långa bilresor. Får tiden att gå mycket fortare.

   Radera
 4. Ja det bokmärket var ju ... annorlunda om inget annat. Så du ska återgå till gammal, hederlig läsning av pappersböcker. Lite otippat faktiskt. Men det är klart, har man en hög av böcker som väntar på en så;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kommer inte att överge e-böckerna, men känner att jag inte ska ha en löpande "prenumeration". Tänker utforska bibliotekets system för lån av e-böcker också.

   Radera