onsdag, augusti 07, 2019

Dagens ord 59


PARADHANDDUK

-Jag sorterar innehållet i ett gammalt linneskåp med överfulla hyllor. Textilier som inte varit i bruk på mycket länge, inte ens rörda. Här finns hemvävda linnelakan och handdukar, metervis med handvirkade spetsar, några över decimetern breda. Allt sänglinne är märkt, det mesta med initialerna H.N. som står för Hilma Nilsson. Hon var min pappas moster, sömmerska, ogift men oändligt produktiv med nål och tråd. Här finns engelskt broderi som man måste bli imponerad av. Korsstygn, stjälksöm, knypplad udd runt "kaffeduk". Och så de där paradhanddukarna, som väl ytterst få är bekanta med i dag. De är tillverkade för att hängas framför alla de handdukar som är i flitig användning. Minst fem stycken finner jag. En hänger jag upp på försök i det nyrenoverade badrummet, det skiljer många år mellan handdukstorkens och paradhanddukens tillkomst ... en försöker jag mig på som bordduk. Som alltid när jag hamnar bland nonchalerade handarbeten som kostat så mycken möda blir jag bedrövad. Fast lite glad ändå. Det här är ju en egen konstart, även om den inte uppskattas (längre) av den stora publiken!

Copyright Klimakteriehäxan

13 kommentarer:

  1. sån har jag som min mamma sytt ❤️

    (jag länkar alltid till böcker under namn/titel:
    https://www.adlibris.com/se/sok?q=a+grand+man+Florence+Wetzel

    https://www.bokus.com/cgi-bin/product_search.cgi?ac_used=no&search_word=a+grand+man+Florence+Wetzel

    SvaraRadera
    Svar
    1. (familjemedlemmar läser någon enstaka bok ibland, maken exempelvis)

      Radera
    2. Har inga problem att hitta boken, men Nextory har den inte som e-bok.

      Radera
  2. Jo då, här känner jag igen mig måste jag säga. När min mamma dog hittade jag hur många handbroderade och knypplade(!) dukar med mera som helst. Det gjorde ont i mig, men jag skickade rubbet till återvinning och Myrorna.

    PS. Att sätta upp "Handdukar" på värmeelementet för just handdukar var ju fyndigt, men kanske inte så värst praktiskt om jag tänker efter;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag lider när jag plockar i allt detta som kvinnor lagt ner oändlig möda på. Det är kanske inte i min smak (oftast inte) men jag känner sån respekt, ja rent av vördnad! Inte ens på Myrorna köps de, trots otroligt låga priser. Jag gråter.

      Radera
    2. (vill man bo praktiskt, får man flytta till dagis eller nåt)

      Radera
  3. Mycket fiffig och vacker placering!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Döljer i alla fall några rör ... sen får vi se hur länge den "klarar sig"!

      Radera
  4. Skulle kunna bli ett förkläde åt en liten flicka.
    Ja, vad gör man med alla sina ärvda handarbeten?
    Margaretha
    som inte har
    något svar på
    den frågan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är tyvärr omöjligt att använda allt. Man får välja de riktiga godbitarna. Men det gör ont att gå till Myrorna och se priserna ... och ändå köper nästan ingen!

      Radera
  5. jag har hängt mammas paradhandduk som liten gardin på altandörren

    SvaraRadera