måndag, mars 16, 2020

En vardagshistoria – tyvärr

Flickan ligger där hopkrupen i lådan. Förmodligen rädd för att bli upptäckt i sitt obekväma gömställe. Det är Mervi Junkkonen i Uppsala som gjort installationen, ett av de faktiskt ganska få verk som stod ut på årets Vårsalong på Liljevalchs och som utan tvivel hade ett ärende. 

"In Plain Sight" (ungefär "Klart synlig") är inspirerad av pågående flyktingkatastrofer, människohandel och -smuggling. Det är en några minuter lång video som projiceras på den där kistliknande möbeln, bilder på barnet som försiktigt rör sig i det trånga utrymmet. Konstnärinnan berättar:

-För flera år sedan gjorde jag en dokumentärfilm om flyktingar som hade blivit torterade i sina hemländer. Att få höra om människors tunga erfarenheter och följa deras liv på så nära håll har påverkat mig mycket. Installationen kan också ses som sinnestillståndet hos en människa som genomlidit traumatiska händelser. Många fortsätter att leva i rädsla och ensamhet.

-Man vet inte om flickan har gömt sig i kistan eller har tvingats in i den. Tanken är att åskådaren är en del av installationen. Flickan “hör oss” och är rädd, säger Mervi Junkkonen.
Att vardagen kan te sig sådan för otroligt många är nästan obegripligt, eller hur?

Vårsalongen på Liljevalchs är över för denna gång kommande söndag, men tills dess ligger den skrämda flickan där och får förhoppningsvis många besökare att åtminstone skicka en tanke till de ungefär 70 miljoner människor (enligt FN:s flyktingorgan UNHCR) som befinner sig på flykt, undan våld, krig och allehanda konflikter. Närmare hälften av dem är barn. 

Copyright Klimakteriehäxan

6 kommentarer:

 1. Anonym7:27 em

  Sorgligt och tänkvärt.

  SvaraRadera
 2. Har suttit väldigt länge och grunnat över ditt inlägg. Har inte funnit de rätta orden, vilket jag inte heller behöver.
  Räcker att tänka.

  SvaraRadera
 3. Om du inte hade skrivit förklaringen till installationen hade jag sagt "häftigt". Det gör jag inte längre kan jag säga.
  Men det första jag tänkte på efter att ha läst din förklaring är alla syriska flyktingar som sitter fast i Turkiet och har kommit i kläm inte bara mellan Turkiet och Grekland utan också med Coronaviruset. Usch!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, dubbel-usch. Vi må ha det trist och knökigt i dessa virustider, men vi har i alla fall både mat, kläder och tak över huvudet.

   Radera