fredag, mars 06, 2020

Ensam, själv och tyst

Elisa Matilda ställer fem nya fredagsfrågor i dag, när solen lyser igen (tack!) och man så gärna vill tro att världen är på väg åt rätt håll, trots alla domedagsprofetior som dyker upp i alla möjliga och omöjliga kanaler.

Nu är det i alla fall ENSAM som är nyckelordet. Vilket inte är exakt samma sak som SJÄLV, det stör mig att man inte håller isär dem! Man bor inte själv, man bor ensam. När små barn lär sig äta själva är det inte alls som att inta en måltid ensam. Ett jobb kan man göra ensam  eller så gör man det själv! Det är inte samma sak! OK, färdigtjatat om detta. Nu Elisa Matildas frågor:
 1. Vad är något du inte kan göra ensam? Kan och kan  men jag är inte särskilt sugen på att resa ensam. Vill ha en resekamrat att bolla med, kommentera det man ser och upplever.
 2. Vad kan du inte göra om det är stimmigt runt omkring? Kan få svårt med koncentrationen, möjligen för att jag är alltför nyfiken på det som omger mig ... men jag njuter mer av god mat om miljön är lågmäld och tystnad underlättar också läsning, förstås.
 3. Vad kan du inte göra om det är knäpptyst? Men då kan man väl bara gilla läget! Utan att tänka högt, möjligen?
 4. Vad kan du bara göra hemma? Lagar mat gör jag ingen annanstans än i eget kök.
 5. Vad är något du vill klara av själv men inte kan? Önskar att jag vore lite mer praktiskt/tekniskt lagd, fast jag inte är helt hjälplös.
Copyright Klimakteriehäxan

16 kommentarer:

 1. vill inte heller resa ensam, jag får ibland fixa lite enkla saker att äta hos barnbarnen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja men så kan det naturligtvis bli - mitt barnbarn är inte kökstillvänd än!

   Radera
 2. Håller med dig om resandet. Ibland måste jag resa själv och det är en upplevelse i sig.
  Ja, det är stor skillnad på ensam och själv. Jag anser mig rätt självgående.
  Trevlig fredag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är stor skillnad på att resa ensam och att göra det med sällskap. Iofs fick man kul nya bekanta som ensam, men absolut föredrar jag att resa med nån jag känner!

   Radera
 3. på längre resor typ Japan vill jag absolut ha intresserat resesällskap

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar sällskap redan om jag ska till Norrtälje ... Japan åker jag inte så ofta till! (jo en gång)

   Radera
 4. Har insett att många inte förstår skillnaden mellan själv och ensam. På en läkares fråga svarade jag att jag äter, klär mig och går på toa själv - men bor ensam. Han såg helt oförstående ut.
  Margaretha

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är ett föredöme. Hurra för dig!

   Radera
 5. Måste bara titta in hos dej! Sett dej kommentera flera bloggar som jag följer. Klimateriehäxa, det var det ett tag sedan jag var. Nu bär jag bara häxa. Ordvalet ensam och själv, det har denna häxa ofta irriterat sig på. Så många som säger att jag ska åka själv, jag var själv... Istället för ensam.
  Självvald ensamhet tycker jag mycket om. Gillar verkligen långa promenader som jag gör alldeles ensam... Och klarar alldeles själv.Ett visst mått av docukat behov finns oxå... det finns väl hos alla.Kul att titta in... återkommer!/Anna-Lena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anna-Lena, kul att du tittar in! Ja promenader kan man faktiskt med fördel göra på egen hand, jag har gärna en ljudbok i öronen emellanåt. På senare år kan jag t o m gå på bio utan sällskap, fast det är roligare tillsammans med nån.

   Radera
 6. I Finland säger man aldrig att man är själv, eller bor själv! Många finlandssvenskar har frågat mig om detta. Själv har jag dessvärre adopterat det dåliga ordbruket...
  Laga mat gör jag också oftast här hemma men när barnen flyttat hemifrån var det inte helt ovanligt att mamma kom på besök o fixade middagen...
  Trevlig helg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finlandssvenska har uppenbarligen sina fördelar! Vi kan ha lite "knytis" men hos Sonen är det ändå mest han som står för maten.

   Radera
 7. Håller helt med dig om stimmiga restauranger/barer där man måste skrika åt varandra. Konstigt att det var tämligen "normalt" när man var ung;-)
  Du verkar i alla fall inte ha tummen mitt i handen, vilket jag ibland tror att jag har.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men var det verkligen lika hög musik då, lika stimmigt? Jag har alltid hört väldigt bra och gör det fortfarande, tänker ibland att lomhörda inte lider lika mycket av buller men det är antagligen fel. Om att vara praktisk: nej, helt omöjlig är jag inte när det kommer till att använda händerna. Men jag har visst nån sorts allergi mot bruksanvisningar som gäller tekniska prylar ...

   Radera
 8. Jag skulle inte kunna tänka mig att resa utomlands ensam utan att ha någon som jag känner väldigt väl med mig. Lagar mat gör jag varken hemma eller borta om jag inte är absolut tvungen. Maken lagar mat och jag gör allting annat hemma...
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fint med personlig kock tycker jag! Och ja, resesällskapet ska man vara tämligen välbekant med.

   Radera