torsdag, mars 26, 2020

Något att glädjas åt

I en tid när domedagsprofetiorna duggar tätt, börserna störtdyker och minsta harkling kan sätta skräck i vilken folksamling som helst är det kanske lätt att se allt i svart. Ska vi hamna i karantän allihop, aldrig mer få ta en tur till soliga Södern, inte våga gå ut över huvud taget på grund av ett elakt virus? Visst inser jag att jag tillhör den så kallade riskgruppen, men ...

Det är väl ändå alldeles nödvändigt att försöka hålla humöret uppe! Se ljusglimtarna, hitta de positiva signalerna som ändå finns där! Leta upp saker att glädjas åt! Naturligtvis inte så enkelt om man just är en som fått sparken eller fastnat i Italien eller Spanien när en spännande resa tog slut innan den hann börja, alternativt förlängdes utan chans att tacka nej. Dyrt kan det bli också, när försäkringsbolag och researrangörer åberopar "force majeure".

De ekonomiska konsekvenserna av den här epidemin verkar närmast oöverskådliga. Alla negativa, självklart. Konkurser hotar runt hörnet, jobb försvinner, pensioner krymper, folk som litat på en stark aktiekurs gråter när sparkapitalet går upp i rök.
Att pengar kan vara en bristvara, det vet de allra flesta. Har förmodligen upplevt det högst personligen dessutom, under kort tid eller i alldeles för långa perioder.

"Gratis är gott" brukar det i alla fall heta så snart något bjuds utan krav på betalning, och redan 1927 skrevs låten "The Best Things in Life Are Free". Att den titeln har något att säga framgår väl om inte annat av att sången spelats in av en lång rad olika artister, Frank Sinatra kanske den mest berömde av dem alla.

Och om man tänker efter så är det väl alldeles sant! Det finns guldkorn om man letar! Tänk bara hur härligt det är med en promenad i friska luften! Kanske läge för en stund på en parkbänk varifrån man kan studera andra människor som också är ute på vift. Kostar faktiskt inte ett öre, men kan vara riktigt underhållande. Enligt experterna dessutom riskfritt.

Vårens späda nässlor är fritt fram att plocka för den som vill ha en soppa på gröna primörer. På höstkanten hämtar vi bär och svamp i skogen utan att betala en krona. För att inte tala om alla ljuvliga vilda blommor som kan hamna i vas.

Sommartid är vi många som gillar sol och bad. På hemmaplan är det bara att ta för sig. Från hemmafronten kan man också konstatera att en fungerande peristaltik är ett äkta glädjeämne  ja på vardagssvenska betyder det helt enkelt att man inte har några problem med att bajsa. Uppskattat men skattebefriat!

Kanske kan timmar man tidigare haft inrutade nu kännas tomma? Ja men skicka lite e-post till folk du inte haft kontakt med på länge! Ring dem du annars på sin höjd kostar på ett sms! Det är i alla fall nästan gratis. Och sociala kontakter är värdefulla, nu mer än någonsin.

Hörde i radio att japaner kollektivt lider av enorm sömnbrist, eftersom de är så hårt hållna i jobbet och dessutom ofta bor långt från sin arbetsplats. Så oerhört tråkigt, för visst är Japan ett dyrt land att vistas i, men själva sovandet är lika gratis där som på andra ställen i världen.

Där har vi en imponerande lista på bra saker som inte bara är gratis, de är nyttiga också, allihop. Bara att passa på att njuta, och hoppas att det eländiga viruset inte går till attack.

För säkerhets skull ett litet tillägg: inte tycker väl någon att det finns ett behov av att lista allt det där andra som måste betalas, dag för dag, vecka för vecka, månad för månad, år för år? Nej, inte efter alla de varningsord och larm som vi matas med oavbrutet nu!

Vårblommor att glädjas åt, även om just de här inte var gratis.
Copyright Klimakteriehäxan

6 kommentarer:

 1. Tack för detta!
  Det är lätt att tro att allt är elände när man lyssnar och läser vad som sägs och skrivs.
  Och att gnöla över det ofrånkomliga tar bara energi.
  Margaretha

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Margaretha - det var exakt den sortens kommentar jag önskade mig i dag!

   Radera
 2. The Best Things in Life Are Free är inte sant... fast trevligt det du skriver

  SvaraRadera
 3. Ett väldigt bra inlägg skrivit på ett för dig så karakteristiskt sätt. På köpet får man lära sig vad peristaltik är också.
  Vet inte om jag håller med om att "The best things in life are free", men guldkorn finns absolut. För mig räcker det gott med dagens fina väder på en solig balkong.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, det värmer! Fint väder i dag fredag också! Vi kämpar på!

   Radera