tisdag, mars 24, 2020

Böcker jag valt bort

Visst går det trender i böckernas värld! Plötsligt ska ALLA läsa en speciell bok. Kanske avslöjas oanade sanningar, kanske är skildringen av kärlek fantastisk, kanske är deckarintrigen så spännande att nerverna krullar sig under skinnet. 

Men det hjälper inte: somliga titlar faller bort, av olika skäl. Fast nog finns de där, böckerna det känns som om alla har läst utom jag  så tre sådana ska finnas i veckans tisdagstrio, enligt påbud från Ugglan & Boken

Stieg Larssons Millennium-trilogi läste jag lystet. Sorgligt att en hjärtattack gjorde att han aldrig fick uppleva den internationella dundersuccén. Men när sedan en helt ny författare skulle fortsätta på historien om Lisbeth Salander fanns inte suget kvar. Fast alla andra har ju slukat uppföljarna som David Lagercrantz skrivit. Dock inte jag.

Det finns förstås tyngre böcker med "viktigare" historier att berätta, men det kan hamna grus i maskineriet ändå. Som i fallet med mig och "Boktjuven" (The Book Thief) av Markus Zusak. Så mycket beröm den romanen fått! Och så många gånger jag tänkt att nu, nu är det dags ... Ändå händer det inte. Men du har förstås läst den!

När Dan Browns "Da Vinci-koden" nyss kommit ut var jag på Mallorca en vecka. Varenda människa på planet dit och sedan vid poolen och på stranden, i både sol och skugga, läste just den boken, på svenska, danska, norska, tyska, engelska, franska, spanska och förmodligen ytterligare något språk. Där och då bestämde jag mig: eftersom precis alla andra nu läst den behöver inte jag också göra det. Har inte ändrat uppfattning.

Kan man resonera så? Tja, om man vill. Fast när "Femtio nyanser av honom" (Fifty Shades of Grey) av E.L. James kom tänkte jag tvärtom, därtill inspirerad av Linn Ullman, som i tv satt och sa att hon faktiskt ville veta vad så otroligt många andra människor ansåg ytterst läsvärt. Hon hade en poäng, tyckte jag  den gången ... 

Kruxet är ju ändå att man måste välja bort så mycket när utbudet är så enormt som det är. Och då missar man naturligtvis rätt många guldkorn också, tyvärr.

Copyright Klimakteriehäxan

32 kommentarer:

 1. gillade filmatiseringen av Da Vinci-koden, maken läste alla delarna på utländska, han köpte böckerna utomlands... dit kan man inte resa nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har inte ens reflekterat över att se filmen!
   Visst är det lite trist nu ...

   Radera
 2. Da vinci där såg jag bara filmen...riktigt bra tyckte jag då liksom nu.
  Var ju ett fasligt liv om den...men så kan det bli ibland antar jag.

  Man kan ju inte läsa allt som kommer ut så jag håller mig till speciella författare och inriktningar.

  Fungerar ju det också.
  Ha det bäst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får ju välja själva, tack och lov! Jag har f ö inte läst något annat av Dan Brown heller.

   Radera
 3. Jag har också läst Stieg Larssons böcker, men INTE Lagerqvists "fortsättning", och jag tänker fortsätta att vara ståndaktig.

  De båda andra har jag läst och tyckt om. Boktjuven rekommenderar jag verkligen. Så gripande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag veeet ... fattar inte varför jag inte tar den!!! Lagerqvist har förstås klarat sig väldigt bra utan oss, så han bryr sig inte!

   Radera
 4. De tre som är i din trio jar jag faktiskt läst. Den som är med på slutet tänker jag däremot inte röra :)

  SvaraRadera
 5. Har läs alla Dan Browns, gillar dem. Och Da Vinci-koden tyckte jag var jättespännande men jag satt och önskade jag kunde se konstvekren också. Och se, det kom en sådan bok också! Den gav jag till pappa, minns inte vad han gillade den dock.

  Grey-böckerna undrade jag också vad hypen var om, läste en sida och tog bort ur e-bksläsaren. Undrar fortfarande vad hypen var om.

  På 80-talet skulle ju alla läsa Auels böcker, jag var då i bokslukaråldern. Har ibland funderat på om jag skulle läsa dem nu igen som vuxen. Eller kanske man ska låta bli?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Auel har jag inte heller läst ... inget medvetet bortval, det har bara blivit så.

   Radera
 6. Har läst alla böcker du nämner och gillar dem jättemycket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet att många gör det. Boktjuven har jag i a f tänkt att jag ska läsa.

   Radera
 7. Har läst alla Dan Browns böcker :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag inser att han är/varit jättepoppis!

   Radera
 8. Jag har läst da Vincikoden och var inte särskilt imponerad. Så det blev inga fler. Boktjuven låter bekant men jag har ju en tendens att glömma bort allt jag läst och jag har bara listat lästa böcker sen 2017. Och där fanns den inte med.
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst glömmer man sånt man läser, det är ofrånkomligt!

   Radera
 9. Jo jag har läst allt utom DaVinci koden men då har jag sett filmen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den kanske jag hade gillat, vem vet?

   Radera
 10. Bara av dessa läst Da Vinci-koden, riktigt spännande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet ju inte - kanske hade jag också gillat den???

   Radera
 11. Den enda jag har läst i din trio är Da Vinchi-koden och den rekommenderar jag inte. De nya Millenniumböckerna fick inte heller jag lust att läsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kommer inte att läsa nån av dem.

   Radera
 12. Millenium-serien har jag såklart läst, även David Lagercrantz "fortsättning". Hans böcker är bra, men inte helt i klass med "originalförfattarens".
  Har även läst de flesta av Dan Browns böcker. Jag gillade dom, men min man klarade inte av dom.
  Tur att vi alla har olika smak.
  "Fifty shades of grey" har jag inte läst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det bra att vi gillar olika! Lägg för all del inte en enda minut på "Fifty Shades".

   Radera
 13. Millennium - serien har jag inte läst. tänker inte göra det heller. Boktjuven läste jag, men den tyckte jag inte om. tror att jag läste Dan Brown. Linn Ullmann har jag läst men inte E L James

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det bra att man får bestämma alldeles själv! Jag är inte superimpad av Linn Ullman heller, blev jätteirriterad på hennes "roman" om föräldrarna. Som ju hyllats av hur många recensenter som helst.

   Radera
 14. Japp, Boktjuven har jag läst :-)
  Men inte fortsättningen på Milleniumserien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En vacker dag ska jag också ha läst Boktjuven ...

   Radera
 15. Boktjuven och DaVincikoden har jag läst. Men inte uppföljarna till Milleniumtrilogin. Är inte så intresserad.

  SvaraRadera
 16. Har läst Da Vinci-koden och Boktjuven. Fortsättningen av Millennietrilogin läser jag inte av principskäl (tycker Stieg Larssons trilogi skulle fått vara avslutad).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ungefär så är det nog jag också har tänkt. Varför skulle förlag och ny författare åka snålskjuts? Lönsamt blev det förvisso. För båda.

   Radera