tisdag, mars 17, 2020

Alla behöver skratta!

I en tid när "corona" är ordet man hör oupphörligen behöver man också få tänka på annat än sjukdomar. Roliga böcker ska ta plats på "prispallen" i denna veckas tisdagstrio, så har Ugglan & Boken bestämt. Bland annat för att den Internationella glädjedagen är nära, högtidlighålls den 20 mars.

Vad kan då jag tänkas ha skrattat åt som du också skulle roas av?
Idealiskt i nuläget vore väl något med sjuk humor, men någon sådan bok kommer jag faktiskt inte på ...

"Sol över torpet" av Barbro "Bang" Alving satt jag i en tågkupé och skrattade högt åt när jag läste den för första gången. Det är förvisso länge sen, men Bang hade ett gudabenådat språk och underbar humor som håller.

Erma Bombeck har något som väldigt mycket liknar idolstatus i min bokhylla. Hon skrev krönikor som publicerades i mängder av tidningar över hela USA innan hon drabbades av cancer och dog. Då hade hon fått mig och miljoner andra att ha hjärtligt roligt åt böcker med titlar som "If Life Is a Bowl of Cherries, Why Am I Sitting Here With All the Pits", "When You Start to Look Like Your Passport Photo It Is Time to Go Home" eller "Grass Is Always Greener Over the Septic Tank". Översatt till svenska finns åtminstone "Varför hamnar alltid mamsen i fel kö?"

Även min trea på denna prispall är en kvinna: Barbro Lindgren. För när det kommer till "Loranga, Masarin och Dartanjang" skrattar vi tillsammans, i flera generationer. Tokigt, halsbrytande, hejdlöst roligt är det!

Låt mig runda av med ett tänkvärt citat från Erma Bombeck: "Ta vara på varje ögonblick. Tänk bara på alla de kvinnliga passagerare på Titanic som stoiskt sa nej tack när man gav dem dessertmenyn."

Man brister väl inte ut i gapflabb direkt, men nog är det roligt att
upptäcka de små modiga vårblommorna där ute!
Copyright Klimakteriehäxan

31 kommentarer:

 1. tre böcker som jag inte läst förr, roliga böcker är inte riktigt min grej, men hittar massa nytt i vår trädgård hela tiden :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. och har ännu inte hänt att jag tackat nej till dessert

   Radera
  2. tårtbuffé är också gott! ❤️

   Radera
  3. Mmmm tårtbuffén där vi åt lunch under bokmässan ... mmmm ...

   Radera
 2. Har inte läst någon av dem. Tycker oftast det är lite svårt med humor i böcker, i alla fall är det inte alltid den passar min humor :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi skrattar förvisso åt olika saker, vi människor. Ser att många tar upp "Hundraåringen" som "rolig". Jag tyckte den var outhärdlig ... men kan fatta att andra skrattar. Försökte mig på filmen också, gick inte.

   Radera
 3. Erma Bombeck måste jag definitivt kolla närmare på! Älskar kåserier! För mängder med år sedan var det en man som skrev kåserier i Vi i Villa, tror jag att det var. Han bodde på Gotland och han skrev om hans odlingar och hans fru och höns, tror det var en katt med också. Någonstans har jag skrivit upp vad han heter. Men jag minns att då skrattade jag högt så där så tårarna rann! Fast jag är i och för sig rätt lättroad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bison, så klart! Bernt "Bison" Nilsson. Så heter han!

   Radera
  2. Skulle just föreslå Bernt Nilsson men såg att du kom på det alldeles själv. En trevlig karl!

   Radera
 4. Fina tips du har. Jag har också skrattat åt Barbro Lindgrens böcker. Bangs bok blir jag nyfiken på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bang kunde liksom lite av allt! Både skoja och vara ytterst seriös.

   Radera
 5. Det märkliga är att om man byter kö, så tar den ännu längre tid ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, javisst är det konstigt!!!

   Radera
 6. Tack för tipsen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske kan de komma till användning, vem vet?

   Radera
 7. Många av Barbro Alvings böcker finns hos Litteraturbanken - både kåserier, minnen och om människor hon mött. Hennes kåserier står sig gott, det är mer än vad en del andra författares gör.
  Erma Bombeck dog alldeles för tidigt, jag brukade läsa hennes månatliga kåserier, men har inte läst några av samlingarna.
  Margaretha

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fanns Bombeck i nån svensk tidning också? Jag upptäckte henne när jag bodde i USA. Vet inte om böckerna enbart består av hopsamlade kåserier, tror i a f inte att det gäller alla.

   Radera
  2. Nej, jag upptäckte henne också i USA.
   Margaretha

   Radera
 8. Kan man sprida lite glädje så är det bra!

  SvaraRadera
 9. Bra tips där och en fin snödroppe.

  SvaraRadera
 10. Loranga, Masarin och Dartanjang gillar jag! Bang har jag aldrig läst nåt av, så det borde jag nog göra. Tack för tipsen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bang är något av en svensk ikon faktiskt!

   Radera
 11. Känner igen några namn och titlar så borde undersöka! Jag gillar sånt jag kan skratta åt, men alla har vi olika humor.
  Hundraåringen tyckte jag var lite jobbig, men En man som Ove skrattade jag mig igenom!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag läste aldrig ut Hundraåringen. Men tyckte mycket om Ove.

   Radera
 12. Precis som Gerd känner jag heller igen varken böckerna eller författarna. Men i motsats till henne gillade jag Hundraåringen men inte "En man som heter Ove". Ska nog hålla mig till deckare ändå;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och jag är på Gerds sida i denna tvist!!!

   Radera
 13. Mycket tänkvärt citat.

  SvaraRadera
 14. Vårblommorna skänker glädje. Den ena sorten efter den andra dyker upp, idag siktat första vårlöken i blom.

  SvaraRadera
 15. Har inte läst någon av de böckerna. Tack för tips!

  SvaraRadera