måndag, mars 09, 2020

Blommor till kvinnor som förtjänat dem

SARA_DANIUS_webb-3.jpg
I går stod den på Norrmalmstorg mitt i Stockholm, blomversionen av Nobel-klänningen som Pär Engsheden skapade för Sara Danius, en kort period ständig sekreterare i Kungliga Svenska Akademien. Hon bar den på den Nobelfest som skulle komma att bli hennes sista. Men klänningen gjorde verkligen att hon syntes!

Den orange och rosa kreationen, som var stor som ett moln, stod i skarpast möjliga kontrast till de svartvita frackherrarna som annars regerade på podiet under prisutdelningen som vanligt. Klänningen, sydd i 25 meter sidentaft, verkar nu bli en viktig del av Danius eftermäle. Det är också den hon bär på Daniel Fyffes fina porträtt "Sara" som du kan läsa mer om här.

Samtliga hennes och Engshedens fyra Nobel-klänningar  de skapade dem verkligen tillsammans  ska snart finnas att beskåda på Nationalmuseum, dit de skänkts.
Utställningen öppnar den 26 mars och blir säkert ett pålitligt dragplåster, för exklusivt mode är kul att titta på, det är vi många som tycker!

Så tråkigt då att klänningen i blomsterupplaga redan var borta när jag kom till Norrmalmstorg i dag. Den var en del av Interfloras sätt att uppmärksamma Internationella Kvinnodagen (igår). Fast jag tycker ju att blommorna borde ha hållit ytterligare någon dag ... Bland andra Astrid Lindgren, Elin Wägner, Jenny Lind och Margareta Krook höljdes också i blommor dagen till ära, men utan att ha kollat misstänker jag att även de är tillbaka i den statygråa verkligheten i dag. De förtjänade dock alla sina blommor!

Ett debattinlägg av annat slag som också har med Danius att göra kom med på årets Vårsalong på Liljevalchs. "Flytta svenska akademien till Göteborg!" står det på den gyllene skylten, skapad av Manfred Soeder. Texten var rubriken på ett uppmärksammad krönika i Göteborgs-Posten som tidningens kulturchef Björn Werner skrev hösten 2018. När Vårsalongen nu snart plockas ner från utställningens väggar hamnar just det här verket i Göteborg  eftersom kulturchefen, naturligtvis förtjust över att ha gjort  avtryck i konstvärlden, köpt det!

Copyright Klimakteriehäxan
Foto på statyerna: Interflora

11 kommentarer:

 1. Vilka fina blomsterutsmyckningar. Jättesynd att deras livslängd var så kort. För blommorna kan väl knappast ha varit vissna på några få dagar. Synd.

  Kan tycka att Manfred Soeders tavla inte har något på Vårsalongen att göra, inte på någon annan konstutställning heller för den delen, men lite kul är det ju att kulturchefen köpte tavlan. Han slipper ju till och med betala den ur egen ficka om man säger så. Skulle förresten vara intressant att veta vad tavlan kostade...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blev så snopen när inte något stod där på torget! "Tavlan" är väl mer ett kul debattinlägg än ett konstverk, konstnären är 84 år gammal, hoppas han har gjort mer elaborerade saker under sin karriär ... Hittar inte priset på verket. Vet alltså inte hur många tusen det kan ha kostat.

   Radera
  2. PS jag vet inte om han betalade själv eller om GP gjorde det, vet du det alltså?

   Radera
 2. Fantastiskt konstverk, så synd att de inte fick stå kvar några dagar till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag hade gärna sett åtminstone några med egna ögon - och tagit egna bilder.

   Radera
 3. Akademien till Göteborg var ett aprilskämt för att par år sedan.
  Intressant reportage om geishor men Joanna Lumleys här:
  https://urplay.se/program/202308-joanna-lumleys-japanska-aventyr-geisha-i-kyoto

  SvaraRadera
  Svar
  1. GP:s kulturchefskrönika med den rubriken publicerades 18 nov 2018. Aprilskämtet måste ha varit tidigare.

   Radera
  2. 01 april 2014:
   http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2014/04/svenska-akademien-flyttar-till-goteborg.html

   Radera
 4. Göteborgs-Posten skrev om Danius och Boyes blomsterhyllning

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många statyer behängdes med blommor runt om i landet.

   Radera
 5. och Karin Boye-statyn smyckades utanför Stadsbiblioteker i Göteborg... missade det för en dam började prata när jag var där igår

  SvaraRadera