söndag, februari 23, 2020

Mitt råd till Akademien: Gör inte en tavla till – köp den här!

Daniel Fyffes har målat porträttet av vännen Sara Danius.
Det är förstås ingen som bett mig.
Ingen kommer heller att tacka mig.
Likväl har jag utsett mig själv till rådgivare åt Kungliga Svenska Akademien. Det gäller ett konstinköp. Jag har stött på en tavla som De Aderton snarast bör införskaffa.
Katarina Malmgren har Kompani
Kolibri där verket ställs ut
.

Just nu hänger verket i ett galleri på Köpmangatan i Gamla Stan i Stockholm. Tavlan heter kort och gott ”Sara” och är ett stort porträtt av Sara Danius, ja ni minns rimligen att hon varit akademiens ständige sekreterare, den första kvinnan i rollen och också en som fick behålla jobbet kortare tid än de flesta av sina föregångare. /.../

Alla gubbar som innehaft den prestigefyllda posten tidigare hänger avporträtterade i akademiens lokaler, i självaste sekreterarrummet. Men av Sara Danius hade inget porträtt hunnit beställas eller målas. Fast nu finns det ett. Ett fint. /.../

Tavlan säljs för 35 000 kronor eller till högstbjudande. Det är i akademisammanhang en struntsumma, men här vore det väl använda pengar.  
Därav mitt råd till den där vittra församlingen: Köp tavlan. Det skulle hedra er. Sara Danius blir förvisso ihågkommen ändå, men hon förtjänar verkligen sin plats i akademiens lokaler, nu precis som då. ./.

Du läser hela min krönikaNews 55, här. Då upptäcker du också en rad symboliska detaljer i Daniel Fyffes målning. News 55 är en gratis sajt på nätet som riktar sig specifikt till en något äldre läsekrets.

Copyright Klimakteriehäxan

PS  Tavlan kan ses på galleriet fram till 8 mars. Det råkar vara Internationella kvinnodagen ...

2 kommentarer:

  1. varför inte... en färgstark kvinna bland gråa kostymer

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis. Smartare än de flesta av dem dessutom.

      Radera