tisdag, februari 25, 2020

Bokcirkel, bokbåt och bokbuss

Vaknar till en antydan till vitt på marken, vindstilla och till och med några solstrålar. Men innan man går ut i det där vädret väntar förstås Tisdagstrion, som Ugglan & Boken denna gång gett temat "Bibliotek, bokhandel eller bokcirkel i boken."

"Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap" (The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society) är Mary Ann Shaffers enda bok. Den berättar om läsecirkeln (och livet) på den lilla ön i Engelska Kanalen strax efter andra världskriget. Där har man också som specialitet den där märkliga pajen som jag verkligen har undrat hur den kan tänkas smaka.

"Den lilla bokhandeln i Paris" (Das Lavendelzimmer) av Nina George är inte alls inrymd vid en tjusig gata i den franska huvudstaden som man skulle kunna tro utan på en båt som tuffar runt på kanaler i Frankrike. Monsieur Bokhandlare tror på Ordens kraft och rekommenderar sina besökare läsning som ska läka själsliga sår. Men sin egen kärlekssorg lyckas han inte bota.

Sist men inte minst: "Drottningen vänder blad" (The Uncommon Reader) av Alan Bennett är min absoluta favorit av den här sorten. Det handlar om besökarna som regelbundet kommer till en bokbuss (som ju är en variant på bibliotek). En äldre dam blir stammis, alltid i sällskap av hund. 

Hon visar sig vara ingen mindre än Elizabeth II, självaste drottningen av England. Bennett har mycket humor och får till ett överraskande slut på historien, som är klädsamt behärskad vad beträffar det fysiska omfånget och det ger extra plus. Feelgood när det är som bäst!
Det vore kul att veta om huvudpersonen läst "sin" bok ...

Copyright Klimakteriehäxan

26 kommentarer:

 1. Trevliga böcker! Drottningen vänder blad är helt underbar ❤️ Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap har jag sett som film, Den lilla bokhandeln i Paris väntar i min bokhylla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det! Bennett fick du faktiskt av mig, länge sen nu!

   Radera
 2. Drottningen vänder blad är helt underbar.

  SvaraRadera
 3. De två första har jag läst :)

  SvaraRadera
 4. Den lilla bokhandeln i Paris låter trevlig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, men ingen kanonbok (enligt mig alltså).

   Radera
 5. har läst den första och den sista. Drottningen vänder blad var helt bedårande

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och visst var slutet lysande ... (ingen spoiler!)

   Radera
 6. Men åh Guernsey-boken borde jag haft med!

  SvaraRadera
 7. Drottningen vänder blad glömde jag av. Tack för övriga tips.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den boken förtjänar att kommas ihåg!

   Radera
 8. Guernsey är ju riktigt bra! Drottningen vänder blad är jag så nyfiken på att läsa!

  SvaraRadera
 9. Kan bara än en gång beundra bredden av ditt läsande. Det finns ju inte ett enda boktema, hur klurigt det än är som du inte levererar ett klokt bidrag till.
  Beundransvärt!

  PS. "Den lilla bokhandeln i Paris" läste jag faktiskt. Det var min bästis som "tvingade mig" att läsa den. DS.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle så gärna "tvinga" dig att läsa Bennett - håll med om att originaltiteln är superb (The Uncommon Reader) när man vet vem som är huvudperson ...

   Radera
 10. Har bara läst Drottningen vänder blad. Försökte läsa Gurnseyboken men gillade inte den. Vill läsa Den lilla bokhandeln i Paris.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla kan ju inte gilla samma, eller hur? Jag tyckte nog faktiskt bättre om Guernsey än om den franska historien (som förvisso egentligen är tysk).

   Radera
 11. Drottningen vänder blad borde jag läsa, och Guernsey-boken kunde jag definitivt haft med i min trio om jag bara kommit ihåg den :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du ska absolut läsa Bennett! Men jag har läst några av hans andra böcker också, de är inte lika bra.

   Radera
 12. Potatisskalsboken har jag oläst i hyllan, någon gång ska jag läsa den. Sedan ska jag se filmen också :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet att filmen finns men har inte sett den. Kommer kanske på tv? Får hålla utkik.

   Radera
 13. De här böckerna har jag läst all tre!

  SvaraRadera