torsdag, februari 20, 2020

Krispigt, knaprigt, frasigt och gott

Vet inte om ni insett faktum. Men knäckebrödets dag är över för i år. Den inföll den 19 februari, alltså igår.
Fast i mitt liv är nästan alla dagar knäckebrödsdagar och har alltid varit det.

Detta beror blott och bart på att knäckebröd är väldigt gott, fast jag vet att det är nyttigt också. I unga år åt jag Rågi, gärna en trave skivor med mjukost eller messmör på, gärna sittande i köket mitt i lördagsnatten med några kompisar när det var färdigdansat och bara sängen väntade. Men lite småsugen på något i matväg var man ju!

Annars var det nog Husmans som var vanligast, både före och efter Rågi-perioden. Dock hände det något för ganska precis tjugo år sedan. Jag bytte jobb, och på min nya arbetsplats blev man bjuden på enkel frukost: kaffe eller te och knäckebröd med ost eller kaviar. Då upptäckte jag Rågrut. Och det har blivit knäcket framför andra hos oss alltsedan dess.

Mitt möte med Rågrut sammanföll i tiden med att det ursvenska företaget Wasabröd, grundat 1919, blev en del av den italienska livsmedelskoncernen Barilla, den som framför allt förser oss med pasta. Fast knäckebrödet bakas fortfarande i Sverige, men också i Tyskland. Vårt "helsvenska" och "typiska" bröd är också en populär exportvara till många andra länder, där man förmodligen fullständigt struntar i att italienarna snott vår idé ...

I rättvisans namn så bakas gott knäckebröd även i andra länder, som i Norge och i Finland. Och jag är inte slaviskt beroende av Rågrut, så sent som bara för någon vecka sedan slog jag till och överraskade genom att komma hem med ett paket Husmans igen. Vem vet, det kan kanske bli Sportbröd också, endera dagen!

För att ytterligare visa att jag minsann har ett öppet sinne kan jag avslöja, att jag också älskar Kavli Flatbröd, Finn Crisp och Leksands brungräddade. Wasa delikatess med sesamfrön vågar jag rekommendera, och ibland blir det runda spisbröd från Pyramidbageriet. Dessutom finns havreknäcke, bröd med extra korn, med havssalt ja, det finns absolut minst ett knäckebröd för alla smaker.

Om du nu missade högtidsdagen i går kan du alltid ta skadan igen. Det finns ju drygt 300 dagar till i år, dagar som kan bli dina och knäckebrödets. Jag kan bara komma på en enda nackdel med det krispiga, knastriga, frasiga bakverket: man kan inte tugga det samtidigt som man lyssnar på musik eller bok i hörlurar, för då är allt man hör ljudet när tänderna jobbar och det är faktiskt störande ...

Copyright Klimakteriehäxan

14 kommentarer:

 1. Svar
  1. lillebror slutade att köpa Ylhäisten Näkkileipä, gott och stenhårt, för han bröt en tand...
   Att köpa riktigt finskt knäckebröd på Hisingen, kostar en förmögenhet... så är det ju bara, valuta och sånt.
   Knasigaste var de finska kexen som tillverka(des) på andra sidan älven; Göteborgs Kex i Kgngälv, skickades till Finland, och Finska Butiken på Hisingen fick beställa dem från Finland!!

   Radera
  2. Om man bryter tänder på brödet är det nog trots allt i hårdaste laget - även om smaken är bra! (jag googlade de finska orden men kammade helt noll!)

   Radera
  3. varumärken kan man inte hitta i ordböcker, här en bild:
   http://hannelenparatiisi.blogspot.com/2014/09/suamest.html

   Radera
  4. Jag visste ju inte ens att det var ett varumärke ..,

   Radera
 2. Haha, håller verkligen med om det sista, funkar inte att lyssna på spanska-övningarna heller kan jag meddela. Eller poddar.

  Är uppvuxen med att det alltid funnits knäckebröd hemma, hade det alltid till maten på lunchen lördag-söndag. Vi hade nästan alltid de stora kakorna som man bröt sönder.

  Här finns Wasa knäckebröd att få tag i till hutlösa priser på till exempel Carrefour och Mercadona. Och så i svenskbutiken i Fuengirola samt på Ikea. Till min glädje hittade jag i veckan en ny skandinavisk butik i Fuengirola så jag köpte ett paket Leksands för 5.50 €. Och lite sirap till mina egna brödbak.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också alltid sett till att ha knäckebröd hemma även när jag bott utomlands - det har varit värt det högre priset!

   Radera
 3. Vi köper andrasortering i butiken vid Leksands knäckebrödsfabrik. Ett paradis för oss knäckeälskare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Superbra, självklart! Bara att mumsa vidare!

   Radera
 4. Inte visste jag att det fanns en dag för knäckebröd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns en "dag" för snart sagt allting numera! Evig tur att man inte behöver uppmärksamma dem alla!

   Radera
 5. Har missat den högtidsdagen... också;-)
  Knäckebröd är gott och perfekt som ett knaprigt mellanmål. Vår favo är nog Husman, gärna med ägg och Kalles.
  Finn Crisp gillas också, gärna med camembert eller mögelost på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Livet vore definitivt tråkigare utan knäckebröd! I dag blev det Husmans till frukosten!

   Radera