måndag, februari 10, 2020

Vi behöver ju pengar ...

Visst har man vetat sedan väldigt unga år att man behöver tjäna ihop till sitt eget uppehälle. Bostad, mat, kläder, gärna lite nöjen också, som böcker och bio. Vi börjar arbetslivet olika tidigt. Den som föddes i en bondefamilj fick hämta hem korna till mjölkningen och hjälpa till i höskörden. Den som hade en bokhandlare till pappa fick köra tunga kartonger på paketcykel.

Jag jobbade varje skollov som expedit i min pappas affär, från väldigt unga år. Det gav ingen lön i kronor och ören, jag kostade uppenbarligen en hel del under terminerna, så sommarjobbet var väl mitt bidrag till familjeekonomin. Fast ett år fick jag en transistorradio att ta med till inackorderingsrummet när skolan skulle dra igång igen jag blev superlycklig! Behövde aldrig missa Tio i topp!

Men nu har jag gjort ett fynd som visar att jag minsann tjänade egna pengar också. I maj 1965 kom den, utbetalningen från Kooperativa Förbundet. Jag hade medverkat i nummer 20 av tidningen Vi, vilket gav 15 kronor. Så vitt jag kan begripa är detta min absolut första intjänade "lön".
Honoraret avser ett bidrag till "temaspalten" och slantarna kom via postgiro.

Vad det kan ha handlat om har jag i dag inte den blekaste aning om. Har tänkt gå till Kungliga biblioteket och ta reda på det, men har fått för mig att det är ganska krångligt. Så det har inte blivit av.

Fast nog vore det kul att veta vad jag skrivit om som föll redaktörerna i Stockholm i smaken.
Senare samma år (jag var 17) började jag mitt första jobb, på Arvika Nyheter. Efter skatt hade jag 456 kronor i månaden. Pengar jag definitivt behövde.

Copyright Klimakteriehäxan

12 kommentarer:

  1. tant Hannele9:29 em

    Kul, det kunde du leva länge på!
    Våra barn tjänare tidigt pengar på sina intressen; teaterlärare, segellärare, ishockeydomare och liknande. De började tidigt köpa kläder för egna pengar - och de tvättade själva så jag inte skulle förstöra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag sydde mina kläder länge, det blev billigare - och faktiskt rätt bra också!

      Radera
    2. (jag sydde till och med min konfirmationsklänning, med foder och allt)

      Radera
    3. Nåt foder tror jag aldrig jag gav mig på ...

      Radera
  2. Roligt! Och att hitta denna gamla avi! Och visst var det ås förr att vi var igång tidigt och jobbade extra. Inte var vi heller så kräsna med vilken typ av jobb vi fick.
    Kul med jobbet på Arvika tidning. Och kanske blev det lite kvar av lönen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nåt överflöd blev det inte - min hyra var 150 kr/månad ... men jag fick löneförhöjning efter tre månader så då fick jag lite mer pengar att röra mig med!

      Radera
  3. Alltså den avin borde du rama in. Den är ju kult! Vilket roligt minne!
    Det är inte så krångligt att läsa gamla tidningar på Kungliga biblioteket. Om du har detaljerna, och dom har du ju är det bara att gå till biblioteket, fråga en bibliotekarie och sedan kolla artikeln i en mikroficheläsare.

    Å du började verkligen ung och har gjort en fantastisk karriär. Undrar om du trodde på det 1965...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har fått för mig att man måste ha "körkort" på KB, registreras osv? men så krångligt är det kanske inte? Jo - jag tyckte verkligen att det var ett kul fynd jag gjorde. Men är förvånad över att jag inte alls minns vad det kan ha handlat om. Ordet karriär tror jag inte fanns i min 17-åriga hjärna.

      Radera
  4. hede vi inget postnummer 1965...?!

    SvaraRadera
  5. Men vad roligt! Klart du måste kolla!
    Här fixar du in dig:
    https://ask.kb.se/F/DBRPQC8R223K6DX751BJJLQ9LYRVM26663FTD371LSEIFERPPA-10894?func=bor-new-0&heading_number=9864

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fantastiskt, du gör jobbet åt mig! Tack!

      Radera