Runt sex miljoner semlor ska vi i Sverige ha petat i oss under denna speciella dag. Ja, semlan är nog faktiskt ursvensk, med anor från 1500-talet. Semlor finns förvisso i Finland, men då är det en bageriprodukt vi kallar småfranska. I Norge har man en sorts fastlagsbulle, men den är fylld med sylt. Den danska varianten är åt wienerbrödshållet, med sylt och (oftast) choklad.
I radio avslöjar en intervjuad konditor att hennes verkliga knep för att få till en lyckad semla är att peta i lite konjak i mandelmassan, som varje finbagare med självaktning rimligen tillverkar själv. Från branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer finns en lista på vad det är vi egentligen äter i våra fettisdagsutsvävningar, men där finns inte konjak med. Däremot detta:
- 132 ton mandelmassa
- 211 ton grädde
- 2,6 ton kardemumma
- 211 ton vetemjöl
- 42 ton smör
- 2,6 miljoner ägg
- 53 ton socker
- 1 ton florsocker
Man kan få magknip för mycket mindre.
Men eftersom jag inte alltid gör som alla andra åt jag ingen semla i går.
Så jag tog en i dag i stället.
Copyright Klimakteriehäxan
bara det är mandelmassa mellan, vaniljbullar är inga semlor, syltbullar är syltbullar, inte semlor, det är inte locket som gör semlan till en semla.
SvaraRaderaBara det är gott så ...
RaderaHahaha, bra att veta. Nästan LCHF, fast bara nästan.
SvaraRaderaFör första gången testade vi en wienerbrödssemla igår. Min man gjorde tummen ned, och jag var stormförtjust. Då jag varken gillar kardemumma eller mandelmassa så var den semlan perfekt. Ingen kardemumma och minimalt med mandelmassa. Däremot älskar jag vispgrädde, så jag var supernöjd:-)
Har aldrig testat wienervarianten, är nöjd med den gamla modellen! Och man kan ju inte äta hur många som helst!
Raderaåt en halv semla, maken fick den andra halvan ❤️
SvaraRaderaTycker nästan ni kunde ha fått var sin, faktiskt ...
RaderaDet är sant att det vi kallas semla här i Finland är typ småfranska, men vi äter nog bakverket ifråga på fastlagstisdag också, vi kallar det bara för fastlagsbulle istället!
SvaraRaderaKärt barn har många namn och gott är det vad man än kallar det!
RaderaJag bakade bullar i söndags och gjorde några släta så vi åt små semlor i måndags. Först senare såg jag att det skulle ju ha varit i tisdags. Nåja. De blev OK, inte de bästa jag gjort.
SvaraRaderaMmmmmm... kardemumma!
Man FÅR äta sin semla vilken dag som helst! Extra plus och mycket beröm för hembakt!
RaderaBlev en til i dag...
RaderaMmmm jag är också sugen på en till ... kan bli en i helgen kanske?
Radera