fredag, februari 14, 2020

Minnesvärd mat för hjärtan

Har du middagen planerad och klar för denna Alla Hjärtans dag?
Antagligen är svaret ja.
Men det kommer ju fler dagar, och hungrig är man ju varenda en av dem, eller hur?

Ulf Elfving, matbloggare på News 55 bland mycket annat, påminde mig i dag om en ljuvlig matupplevelse och ger dessutom receptet. Det gäller förälskade havskräftstjärtar. Delikat, superbt, svindlande gott. Smaklökarna dansar, ögonen tåras.

Det var 70-tal och jag blev bjuden på restaurangmiddag. Krogen var legendarisk men finns inte längre. Den hette Gourmet, låg på Tegnérgatan och drevs av Peter Schück, en legendar även han. Till råga på allt hade jag Sven-Bertil Taube som bordsgranne på samma matställe!

Maträtten finns ändå fortfarande på olika restauranger, fast jag tror inte jag vågat mig på att beställa den av andra kockar. Inte tror jag att jag ska försöka laga den heller. Vill inte riskera att minnet solkas ner av torra skaldjur eller trist sås ... Glömmer heller aldrig vad vinet hette, jag som alltid brukar glömma så fort flaskan är tom! Det hette Piesporter Falkenberg, ett tyskt vitt vin från Moselregionen som nog var lite "inne" på den tiden.

Vad beträffar Elfvings recept så underkänns det rakt upp och ner av en person som är betydligt mer avancerad köksarbetare än jag. Men det jag föll för var framför allt beskrivningen av den där krogen som bjöd inte bara på fantastiskt käk utan även på minnen av flera sorter!

Copyright Klimakteriehäxan

4 kommentarer:

 1. Dregel, dregel! Sååååååå himla gott! Nästan att jag döper om denna Alla Hjärtans Dag till Alla Stjärtens Dag.
  Låter ju egentligen ganska enkelt - receptet alltså. Måste bara köpa konjak och Pernod först;-)

  Å vilka kändisar du har haft som bordsgrannar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enligt min vän matexperten är Elfvings recept inte att lita på ... Tror att den där krogen var ganska kändistät faktiskt. Men Monsieur Taube satt förvisso inte vid mitt bord.

   Radera
 2. det är havskräftor vi äter här på Hisingen ❤️

  SvaraRadera