söndag, september 06, 2020

Böcker på Instagram

I vissa delar av världen, åtminstone i Storbritannien, är den 6 september "National Read a Book Day". Dagen till ära har man hackat ihop lite ny statistik från bokhyllor i sociala medier. Statistiken baseras på #hashtags.

Sålunda får man veta att "To Kill a Mocking Bird" ("Dödssynden" på svenska) av Harper Lee har haft sitt omslag flest gånger på Instagram. Kanske inte så överraskande med tanke på att en omröstning i USA där 4 miljoner bokläsare deltog korade den till favoritromanen framför alla andra för ett par år sedan.

Dessutom får man veta att 52 procent av alla böcker som visas på Instagram har rött i sitt omslag, följt av svart och grönt. Att 44 procent uppger att de valt att läsa en bok enkom beroende på hur omslaget såg ut.
Att Harry Potter är klart populärast bland serier.  Men nästan var tredje bok som nämns på Instagram är en romantisk historia, entydigt den mest populära genren.

Klimakteriehäxan har förvisso också ett konto på Insta, men jag använder det i princip aldrig. Tycker det i alla fall hittills har räckt med blogg. Även om jag inser att många bokbloggare kör dubbelt. Undrar om det så att säga lönar sig? Vad säger ni? Är det värt besväret?

Copyright Klimakteriehäxan

11 kommentarer:

 1. För att få min blogg att rulla valde jag bort All social media. Bloggen är min, vill ha så lite påverkan som möjligt.

  Robert
  matdags.wordpress.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är definitivt skönt att vara utan annonser-

   Radera
 2. värdelöst vetande...?
  men visst har omslag betydelse

  SvaraRadera
 3. Jag har både blogg och Instagram.
  Bra att du påminde om 6 sept,tack.
  Skön söndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken lägger du mest energi och intresse på? Blir det nån sorts "korspollinering"?

   Radera
 4. Tänk, den boken har jag inte läst men det finns med på min lista.

  SvaraRadera
 5. Jag finns på Instagram också, och det är nog helt enkelt för att jag verkligen gillar Instagram! Bilder har alltid lockat mig och jag gillar att fota, så jag tror det är därför. Bara ibland blir det samma bild på Insta som på bloggen. Istället får jag där chansen att fota allt möjligt jag tycker om (även om det blir mycket bokrelaterat).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men i grund och botten - vad är det egentligen som skiljer???

   Radera
 6. Jag kikar någon gång in på Instagram men eftersom jag nästan aldrig tar något foto med mobilen lägger jag aldrig in något där. Tycker som du att det räcker med bloggen.
  Filmen i svart-vitt som jag såg med Gregory Peck tillhör en av dem som jag aldrig glömmer.
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag plåtar ju oavbrutet med mobilen - utan att instagramma ... vet inte om någon skulle bli så mycket gladare om jag gjorde det?

   Radera