lördag, september 19, 2020

Veckans mening – om att bli pensionär

Varje lördag presenterar Robert i "Mina skrivna ord" ett inlägg med rubriken "Veckans mening" och vi är några som hänger på. Vi blir kanske fler? 

Avsikten är att lyfta fram en mening (humoristisk, allvarlig eller vad som helst) ur den bok man just läser, ord som fått läsaren att stanna upp och tänka till några sekunder.

Denna gång hämtar jag veckans mening ur Qiu Xiaolongs "När rött blir svart" (When Red is Black), en historia om kriminalkommissarie Chen i Shanghai. Han är inte som "alla andra" poliser man stöter på i deckare. Författaren kan både livet i Kina och förhållandena i jättestaden Shanghai, och till råga på allt låter han sin huvudfigur vara lite poet och matexpert också! Klart originell i sin genre.

Den här meningen handlar om Wan, en sann kulturrevolutionär som trodde på Mao, men som fick se en annan framtid. Oavsett revolution som uteblir eller andra stora planer som grusas kan fler känna igen sig, tror jag, i detta:

Senare blev han en helt vanlig pensionär, och med tiden glimmade hans stjärnstatus bara i minnet som ett silverföremål som mist sin glans.

Copyright Klimakteriehäxan

12 kommentarer:

 1. Qiu Xiaolong är bra årgång men inte läst honom

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blev tvungen googla, född -53 ... har aldrig funderat över årgången! :-D
   Men gillar hans böcker.

   Radera
 2. Det finns ett kinesiskt talesätt som handlar om ens eftermäle.

  "Ta en skål med vatten och stoppa ner handen i vattnet. Dra sedan upp handen. Det hål som finns kvar när vattnet blivit stilla är måttet på hur mycket du kommer att vara saknad när du är borta."
  (Fritt ur minnet)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns mycket klokt sagt av kineser ...

   Radera
  2. Kanske är det sant men jag tycker att det låter väldigt ledsamt. Jag hoppas att jag blir saknad den dag jag går bort. Kanske lämnar jag ibget större avtryck men det är heller inget jag eftersträvar.

   Radera
  3. Håller med dig. Visst hoppas man att någon ska skänka en någon tanke även när man inte längre är med i leken.

   Radera
 3. Här ringer det en klocka i min lilla hjärna. Blev inte den boken en film? Har ett vagt minne där.
  Gillar citatet och reagerar på att det var ett silver- och inte ett guldföremål som mist sin glans.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan nog hända - jag har definitivt inte sett den, hur som helst. Väldigt välformulerad mening, tycker jag.

   Radera
 4. Har läst boken med stort intresse. Och under de fyra år jag bodde och jobbade i Peking ville jag läsa böcker som handlade om Kina. Gillade verkligen boken och tror jag läste den 2008. Men jag mindes inte citatet. Men det gillas skarpt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han är originell! Antar att du redan läst Sendkers böcker. Väldigt bra om Kina, i modern tid men med många insiktsfulla tillbakablickar.

   Radera
 5. Jamen absolut, det var en tänkvärd mening! :)

  SvaraRadera