onsdag, september 09, 2020

I det större formatet

 Vad får du för associationer när du tittar på den här skapelsen i vitlackerad aluminium? Den heter Alien Twister och är skapade av den amerikanska konstnärinnan Alice Aycock. Sex av hennes verk finns att beskåda på Djurgården i Stockholm. Man hittar dem om man tar några kliv från Etnografiska muséet ner till Folke Bernadottes bro.

Det verket får en att tänka på verkar vara väldigt beroende av vilken tid på dygnet man tittar på det: före eller efter lunch. För på förmiddagen ser folk bandspaghetti eller mjukglass, eftersom hungern antagligen ligger och lurar. På eftermiddagen tänker folk snarare på serpentiner eller leksakssnurror eller virvlande karuseller.

Karusellerna är inte fel, för när Aycock växte upp (hon är född 1946) visar det sig att om bråk uppstod mellan föräldrar och barn tröstades de små oftast med besök på ett nöjesfält, och på sådana anser hon sig fortfarande hitta mycket inspiration.

Alltså gillade hon Gröna Lund, mer än Kungliga Slottet och Livrustkammaren, när hon för ett år sedan kom till Stockholm för att titta på hur hennes jättestora plåtskulpturer skulle presenteras för allmänheten, under kungligt värdskap.

Sex verk handlar det om, ett av dem har hysts in på Rosendals trädgård. De är alla stora och tunga. Störst är Hoop-la, över sju meter hög (bilden nedan). Normalt finns de här sakerna på museer i Tyskland och USA, nu är de inlånade av Prinsessan Estelles kulturstiftelse (som jag inte hade en aning om att den fanns).

Eftersom detta är konst i det större formatet är det förstås inte så att konstnärinnan sitter och knåpar ihop dem på egen hand i någon liten arbetslya. Hon gör skisser, viker ibland modeller av papper, får experthjälp med konstruktionsritningar och sedan kommer folk som vet hur man hanterar metall. En hel stab ligger bakom varje "jättekrumelur" med andra ord.

Om man har lust och befinner sig i huvudstaden är detta en trivsam liten utflykt. Guidning gratis bjuds man på dessutom (varje dag kl 13), och det är från guiden Mimmi jag lånar info nu. Men den 27 september är sista dagen, så det är nu du ska passa på om du blir sugen.


Folke Bernadottes bro. Folke själv ser ett par av konstverken från sin plats vid brofästet.
Folke Bernadottes bro. Folke själv ser ett par av verken från sin plats som byst
vid brofästet.
Copyright Klimakteriehäxan

9 kommentarer:

 1. För mig är konstverket en stor maräng. Kan också vara mjukglass. Är jag hungrig?
  Synd, jag skulle gärna tagit tåget till Stockholm, men ack nej.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Maräng nämndes också som en ganska vanlig tolkning!

   Radera
 2. Nja! Gillar konstverken som man ju kan tolka precis som man vill, men jag tycker inte om färgen. För det första blir vitt ganska fort smutsigt för det andra uträttar fåglarna gärna sina behov på vita ytor.
  Hade konstverken varit rostiga hade de fått 10 av 10 möjliga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Märkvärdigt nog var verken helt oanfrätta: inget klotter, ingen smuts, inget fågelbajs så vitt jag kunde se. Kanske rätt obekvämt för fåglar att sitta på? Ett verk var aluminium-blankt.

   Radera
 3. Det påminner starkt om när maken fick för sig att baka kokosbollar utan att någonsin ha bakat... mycket vitt skum blev det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han ska kanske satsa på att skapa något i plåt nästa gång?
   :-D

   Radera
 4. Alltså... De är lite coola men inget jag vil ha. Ser mer ut som hyvelspån modell större. Och sedan replikerade i papper. Fattar inte riktigt vad hon vill säga med dem, de ser så plockade ut ur en situation. Som en del av ett moln, liksom. Ingen funktion eller vettighet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du behöver inte fundera på att köpa, tror jag ... De väger massor av ton, kostar hur mycket som helst och kräver en jättestor trädgård eller annan öppen plats! Papper använde hon för att göra modeller av, innan ingenjörerna tog vid. Och uppenarligen har hon hittat en nisch som funkar, eftersom hon avlönar en hel stab och förmodligen inte går helt lottlös ur det hela själv heller! Men budskap? Där går jag också bet.

   Radera
 5. Kul att läsa ditt inlägg. Jag var på plats igår och tittade på resterande som jag inte sett. Det på Rosendal såg jag förra veckan.
  Kul att ha sett dem och en fin promenad blev det i strålande väder. Funderade på budskapet men kom fram till att det mesta snurrar och går runt.

  SvaraRadera