måndag, september 07, 2020

BOK?

När nyckelordet för Gems Weekly Photo Challenge är BOK vore det ju mer än konstigt om man inte skulle kunna bidra med något ... frågan är bara med vad?

Några bokträd har jag inte i närheten, så mycket är säkert. Böcker har jag desto fler. Några av dem har jag skrivit själv. Och faktum är att den bild jag nu väljer att lägga in här skulle kunna tänkas visa nästa bokprojekt. Som en besvärjelse, liksom, för att jag ska ta tag i saken, sätta fart, lägga manken till! Jag är dålig på det. Tror i själva verket att det är självförtroendet som sviker.

Av de fyra böcker jag skrivit och som vem som helst kan läsa handlar faktiskt tre ganska mycket om mig själv. Bara en (Dela lika) är helt fiktiv. Ytterligare två tunna och personliga böcker har jag producerat med text och foton, den ena i tio exemplar (bilden till höger) och den andra i tre. De kanske inte räknas, vad vet jag, huvudsaken är att de få som fått tillgång till dem har uppskattat dem.

Då är frågan: ska jag lyckas slutföra något mer? I ett fåtal ex, för de närmast sörjande, eller i en aningen större upplaga? Det är i den processen jag är nu. Och visst vet jag vad det ska handla om: saker från Barndomslandet, från förr i tiden, händelser och människor som snart bara jag kommer ihåg och kan berätta om.

Än så länge är det en bunt papper, ganska osorterat. Alla texter måste gås igenom igen och igen. Bilderna ligger förstås i datorn, jag lär få leta en del. Om jag kör projektet in i mål blir det kanske som en fotobok, men tyvärr blir styckepriset då ganska högt. Vi får väl se hur det går, och om jag kommer fram till att det är värt det. Bok med frågetecken, helt enkelt.

Copyright Klimakteriehäxan

22 kommentarer:

 1. Självförtroendet sviker! Det var otippat!
  Att skriva en bok som bara trycks i så låg upplaga är ju automatiskt en bok till närmast sörjande. Så i så fall kan jag säga att jag har skrivit en själv. Å det viktigaste är ju faktiskt att dom som får och läser boken gillar dess innehåll.
  Fotoböcker är ju enklast att göra - lite text, många bilder. "Bara" att ladda upp hos Solentro eller en annan, liknade tjänst på nätet. Nackdelen där är bara att man inte kan layouta boken som man vill.
  Go for it!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Faktum är att man kan faktiskt layouta själv, jag har gjort fyra fotoböcker och de har blivit riktigt riktigt bra. Med min egen layout. Men bara två av dem har jag haft mycket text i, vilket också funkar, fast man får pilla en del.

   Radera
 2. Men åh, vad roligt att du har detta projektet! Jag som älskar att skriva skulle också vilja författa en bok men jag har ingen aning om vad jag skulle skriva om. Då blir det ju lite värre för att inte säga hopplöst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog där man måste börja: med ämnesvalet. Jag har faktiskt flera förslag, fast det blir liksom inget ...

   Radera
 3. Åh, nu tryckte du på en öm punkt... NÄR ska jag börja om på mitt bokprojekt??? Snart... har jag sagt i ett års tid. Det ligger ju och väntar.

  Kanske kan sysslolösheten som uppstår när jag inte fyller kvällar och helger med körsång, ge mig en skjuts?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skärpning, Bloggblad! Nu vet du vad du ska syssla med på kvällarna i vinter!

   Radera
  2. Ja, jag ska ta mig samman. Har faktiskt tänkt på det mer och mer.

   Radera
 4. Heisann, å skrive bok er en laaaang møysommelig og prosess. Håper du lykkes nok en gang.

  SvaraRadera
 5. Svar: Tack för påpekandet om uppdateringen av blogglistan. Har märkt att din, Åsas och Karins bloggar inte uppdaterats, de andra funkar. Undrar om det har nåt att göra med att jag fortfarande använder gamla Blogger - typ "sweet revenge".

  PS. Som f.d. grafisk formgivare kan jag tyvärr inte "godkänna" digitala fotoböcker. Alltför begränsande för min smak. DS.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppar mellan gamla och nya systemet, har inte kommit underfund med allt. Än.
   Om layout: det är klart att det blir vissa begränsningar. Men man kan "luras"!

   Radera
 6. Hoppas frågetecknet rätar ut sig och att du gör något intressant av din idé! Lycka till!

  SvaraRadera
 7. Tack det kan jag behöva.

  SvaraRadera
 8. Vad roligt! Önskar dig lycka till. Och har du tankar så kör. Absolut!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, behöver nog lite påpuffning ...

   Radera
 9. Tycker absolut du ska slutföra din bok. Vilken bra idé att skriva ner dessa historier, de kommer vara väldigt uppskattade!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland tänker jag just så: att man kan rädda något litet att minnas en aning längre.

   Radera
 10. Det är bara att bestämma sig och sätta si ner och skriva t.ex. tre timmar varje förmiddag (som Gulliou och de stora grabbarna gör). Men först måste du förstås hitta bilderna och sortera alla papper du har. Klart att du ska skriva en bok till när du KAN. En vacker dag orkar du inte alls - det går fortare än du tror.
  Ingrid

  SvaraRadera
 11. Jag hoppas också att du ska slutföra din bok, jag är redan djupt imponerad att du skrivit fyra böcker. Om det är någon förmåga jag önskar att jag hade så är det att kunna skriva och formulera sig i text. Skriv ner dina historier och gör klar boken så finns de kvar för alltid!

  SvaraRadera
 12. Lycka till med projektet! Trevligt om du lyckas genomföra det.

  SvaraRadera
 13. Kul att du lyckats slutföra och fått det utgivet, min bok ligger fortfarande till hälften på hårddisken, resten i huvudet.

  SvaraRadera
 14. Jag tror att det självförtroendet, eller det självkänslan mer kanske som sviker dig? Du kommer dit du vill, det tror jag på- om du vill gå den vägen du gått förr. kanske är innehållet annorlunda denan gången som gör att du tvekar? Hur som så önskar jag lyckat till och håller tummarna.

  SvaraRadera