lördag, september 05, 2020

Just nu i september

Just nu läser jag fortfarande "En av oss", Åsne Seierstads bok om Utøya-mördaren. Fick ta en paus för något "snällare" mitt i ... det är en ofattbart grym historia, och att den är sann gör inte saken mera lättsmält. Dessutom får jag faktiskt först nu klart för mig hur otroligt klantigt polisen agerade. De kunde i själva verket ha stoppat gärningsmannen innan han ens kommit fram till ön. Sextionio (69!) liv kunde ha räddats.

Just nu lyssnar jag på andra "avdelningen" av Kerstin Ekmans "Händelser vid vatten" som radioföljetong. Den är ovanligt lång, hela 53 delar, så den räcker en stund!

Just nu tittar jag på "Den långa flykten" (Watership Down) som animerad tv-serie från 2018 på Netflix. Fyra delar byggda på Richard Adams roman med samma namn. Boken har av svensk expertis satts på listan över världens hundra bästa romaner! Väldigt olik andra tv-serier, och rätt svår att hänga med i. Kaniner, både verkliga och tecknade, är i mitt tycke sinsemellan väldigt lika, så jag tycker det är jobbigt att inte "känna igen" de olika rollfigurerna. Barn under 13 år avråds från att titta, vilket förmodligen beror på rejäla och blodiga slagsmål. Men inte heller riktigt vad man väntar sig av tecknad film, där Döden är en svart kanin. Inget du måste se.

Just nu längtar jag efter den där brittsommaren som eventuellt kan vänta runt hörnet. Fast det enligt almanackan ska dröja en månad till innan den är här. Hur många fler bad i sjön kan det bli? Hoppade i senast i går, fortfarande väldigt njutbart.

Det här just-nu-andet inleddes av bloggen Kulturkollo som ett stående inslag första lördagen i varje månad, men när jag nu tänkte länka till dem igen visar det sig att bloggen avslutats och gruppen upplösts under augusti. Jag framhärdar väl på egen hand, i tre månader till!
Den som sig i leken ger ...

Copyright Klimakteriehäxan

6 kommentarer:

 1. vi har otroligt varma soliga dagar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det härligt! Men jag kom ändå inte i sjön i dag.

   Radera
 2. "En av oss" ligger fortfarande efter 180 lästa sidor i bokhyllan här hos mig. "Watership down" har jag läst på 1980-talet. Har läst alla hans böcker och gillat dom skarpt. Har dock inte sett filmversionen av Watership down.
  Än så länge är det faktiskt riktigt varmt och skönt ute. Bara det fortsätter så...:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tog paus i boken, att läsa Breiviks "manifest" var väldigt tungt. Men nu är jag snart igenom, väldigt läsvärt. Och upprörande. Norska polisens arbete får svenska Palme-utredningen att framstå som blixtsnabb och genial.
   Hade tänkt bada i sjön i dag igen, men då blev det regn ...

   Radera
 3. En av oss har jag läst för ett tag sedan. Väldigt, väldigt gripande. Gillar ju Åsne Seierstad väldigt mycket. Minns filmen "Den långa flykten" så väl.Såg den i New York 1979
  och skulle helt klart kunna se om den.
  Och just nu och just här- Ja, det är där och här vi är.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag beundrar Åsne S otroligt mycket, hon är superskicklig! Den här versionen av Adams bok är inte den du såg, den här är ny och jag har förstås inte en aning om nån jämförelse.

   Radera