onsdag, september 16, 2020

Till burkslavars glädje

Det kan tyckas fånigt, jag vet. Men jag hyser ett visst intresse för och, i en hel del fall, kärlek till förpackningar. Gläds åt att någon bemödat sig att ge tilltalande form som "kläder" till något vi behöver, även om det tillhör det tråkigare, nödvändiga och vardagliga varusortimentet. 

Färger, former, mönster, typsnitt  allt kan varieras och allt kan bli fint! Visst fattar jag att det går ut på att få mig och alla andra kunder att konsumera mera, men det hackar jag glatt i mig, medan jag applåderar designmakarna.

Alltså har jag för länge sedan bekänt att jag är en burkslav, som har svårt att motstå en vacker plåtburk  oavsett innehåll, faktiskt! Det har blivit en ansenlig samling, som jag försöker ständigt återanvända och då kan glädjas åt hyggligt ofta.

Av detta förstår ni att jag blev glatt överraskad när jag gick in i den nyrenoverade, stora och väldigt moderna Ica-butik där vi oftast handlar under besöken i Barndomslandet. Där har man lyckats leta fram en lång rad burkar av olika ålder, material och sort. Somliga är gamla bekanta, andra är ännu äldre. 

Man har till och med letat fram en gammal våg, precis en sådan vi hade i vår butik. Burken med Ögonkakao (bilden nedan, en ännu äldre på bilden överst!) framkallar barndomsminnen, och minsann står där en Coca Cola-flaska i glas också, i den klassiska modellen! Snyggt, hur som helst, och något som måste göra varje burkslav glad! För jag är ju inte alldeles ensam bärare av titeln ... antar jag.

Copyright Klimakteriehäxan

10 kommentarer:

 1. härlig nostalgi ❤️ jag är så gammal så jag har några egna snygga burkar, försöker dock vara återhållsam...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min burksamling består av både gammalt och nytt. Så fina!

   Radera
 2. Plötsligt kom jag till att undra hur de kom på att det skulle heta ögonkakao. Egendomligt egentligen fast det har känts alldeles naturligt eftersom man växte upp med den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har inte en aning om det, faktiskt. Men jag är medlem i Hemliga Ögonorden. Medlemsnålen är de där ögonen, och Pekka Langer har skrivit under mitt medlemsbevis ...! Titta här: https://klimakteriehaxan.blogspot.com/2018/03/medlem-i-hemlig-orden.html

   Radera
 3. Så du har inte bara pippi på fåglar utan på burkar också. De är himla läckra - burkarna alltså. Jättekul att den lokala ICA har gått på loppis och samlat ihop dessa fina klenoder. Å vågen - mums. Samlar ju lite på vågor, men en sådan stor har jag inte (plats för).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja jag har ju pippi på fler saker. Kuddar, t ex. Vågar har jag dock bara ett fåtal - en brevvåg, en i badrummet och en nej två i köket. Räcker gott och väl!

   Radera
 4. Vackra burkar gillar jag också. Har dock inte så många kvar. Men när vi i augusti besökte Högbo bruk och deras gårdsbutik så höll några på att få följa med hem. Men de fick stanna. Ett svårt beslut.
  Vågen är jättefin. Minns dessa från den tiden jag i ungdomen jobbade i butik och även om lördagarna på Hötorget. Men jag har en mindre gammal våg som står här på en hylla. Och den används.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man får lägga burk i burk i burk, annars tar de för mycket plats. Om de inte är i bruk, alltså. Klickade du på länken i texten såg du hur jag använder dem till jul ... rätt kul tycker jag!

   Radera
 5. Jättefina burkar och dessa kan ju återanvändas till att stoppa annat i!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut! De jag har hemma använder jag. Kanske gör de det inte på Ica ...

   Radera