lördag, oktober 22, 2022

Med hatten på!

Har orden "vårhatt" och "hösthatt" någon innebörd för dig? Det har de inte för mig, men de bär på en del minnen. Min mamma och hennes väninnor ville väldigt gärna ha en ny huvudbonad när vintern började släppa sitt grepp om oss, samma sak när löven blev gula och röda och la sig som en matta på marken. Det hörde liksom till.

Alltså åkte damerna till staden och uppsökte butiken som hette Hattbaren. Där fanns en modist som gjorde sitt bästa för att piffa upp tanterna som utgjorde hennes trogna kundkrets. Hem kom de med en skapelse som hade överkomligt pris och som, det övertygade de varandra om, var både klädsam och "modern".

I min generation har hatten nog aldrig blivit vad den en gång var, även om en och annan djärv människa utmanat sin omgivning med en vidbrättad historia i stället för en praktisk mössa som håller öronen varma. Ändå har jag ett gäng hattar som jag köpt. Anledningen är, tror jag, att jag gärna skulle vilja använda hatt men i grund och botten är för feg. För faktum är att det kan vara jättesnyggt!

En sorts hattar är jag hur som helst galet förtjust i, fast inte för eget bruk. Det är de där märkliga sakerna som framför allt sitter på förnäma brittiska damers huvuden, allrahelst när det drar ihop sig till bröllop. De sitter fastnålade i hisnande vinklar, kan vara stora som vagnshjul eller små som en hockeypuck. I det senare fallet skjuter det ofelbart ut saker ur dem: långa fjädrar, blommor, spiraler, svansar.

När jag besökt London (usch, alldeles för länge sedan nu) har jag brukat gå till något av de stora varuhusen och styrt mina steg mot hattavdelningen. På exempelvis Harvey Nichols är utbudet helt ljuvligt! Det är en sorts konstutställning, för visst handlar det om konst! Prislapparna matchar också dem som sitter på verk av mer eller mindre kända målare. Men att titta är gratis. Jag går omkring i Hattarnas Eget Land med ett leende på läpparna, förundrad över att sådant verkligen finns! Och att, uppenbarligen, någon köper!

Förr i världen hölls hattparad även i Stockholm. Damerna flanerade längs Strandvägen. Traditionen lades ner, men man försöker väcka den till liv igen. Efter engelsk modell uppmanas man också att ta på hatten och komma till diverse andra evenemang, precis denna lördag efterlyser Röda Korset på Lidingö "fina eller roliga" hattar till Skärsätra torg. Där ligger en av deras scond hand-butiker, och där ska hattarna sedan säljas, till förmån för verksamheten.

Hur som helst blev jag riktigt uppiggad av det jag såg i ett skyltfönster på Regeringsgatan i veckan. Jätteskojiga hattar! (Inser att liknande säkert finns på NK, men där är jag i princip aldrig.) Naturligtvis är stockholmsvarianterna ljusår från de brittiska, men ändå. Och nej, nån ny hösthatt blir det inte för min del!

Faktum är att min mamma också slutade med de där inköpen. Förmodligen blev hattarna inte använda särskilt ofta, det var nog roligare att satsa några kronor på en snygg klänning eller väska. Jag förstår henne


Alla hattarna på mina bilder kommer från Axel Rydström Eftr, Regeringsgatan 85
i Stockholm.

Copyright Klimakteriehäxan

13 kommentarer:

  1. hattar har jag och använder dem, senaste köpte jag i Skottland förra månaden, fast det kanske var en mössa, av skotsk ull (se fotot på mig, den hatten använde jag i Normandie)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Smart att använda dem om man nu har köpt dem ...

      Radera
  2. köpt några hattar i England under mina trädgårdsresor 🇬🇧 men ibland har det stått Made in Italy på dem…

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blev de väl iofs inte sämre av?

      Radera
  3. Hattar gillar jag och har också haft, inte många men några väldigt omtyckta för egen del. Samma hatt blev dock både höst- och vårhatt, vintern gällde ordentligt varmt om öronen och huvudet. Nu är det solhattar som gäller. Men jag minns också min mamma och hennes väninnor, hennes grannfruar och deras hattar. De lånade av varandra för olika tillfällen också när så behövdes inför olika festliga sammanhang. Nu har min dotter alla hattarna, både min mammas och mina, samt en hel del andra. Tror inte att hon använder dem alls däremot. Måste fråga om hon går med hatt på Lidingö?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har egentligen alltid skytt huvudbonad, oavsett typ. Men har kommit till insikt om att man behöver nåt på skallen när vintern klipper till. Hoppas dottern använder hattarna!

      Radera
  4. Anonym10:11 fm

    Och tanterna hade hatten på inomhus. Jättekonstigt tyckte jag. Jag tog ju av mössan samtidigt med jackan! Varför gjorde inte tanterna likadant? //Anna-Lena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Etikettregler är inte alltid lätta att begripa!

      Radera
  5. Ett kul ämne! Jag gillar inte alls hattar, kan bero på att mitt huvud är ganska litet. Men keps och vega-mössa använder jag gärna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Avskyr alla kepsar och baskrar ... på mitt huvud, alltså, andra kan det passa!

      Radera
    2. har ganska stort huvud, fryser på vintern

      Radera
  6. Kul inlägg.
    Vad gäller hattar är det inte min melodi. Men jag tittar gärna in på Hattbaren på Götgatan. Minns "hattparaden " på Strandvägen på var ofta där med mamma och tittade på.- Hon älskade hattar och bar verkligen upp dem-
    En bredbrättad solhatt i strå kan jag gärna ha men den är inte så praktisk på stranden vid blåst. Men ett bra solskydd ger den.
    Annars är keps bra mot solen men inte sä elegant direkt. Men nytta gör den ju.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Butiken på Götgatan passerar jag också ibland, men jag tycker inte de har riktigt lika glamoräöst utbud. Solhatt kan ibland vara ett måste (att drömma om f n)

      Radera