fredag, oktober 14, 2022

Vad händer i nattens mörker?

Naturen förbereder sig för vintersömnen.

Fredag. I tv presenteras grunderna för Sveriges nya politiska ledning. Ute skiner solen, men mycket är skrivet i stjärnorna. Hur ska det gå för oss, för regeringen, för allt möjligt? Vad man hur som helst kan lita på i alla väder, det är att Elisa Matilda levererar sina fem fredagsfrågor. Så här ser de ut i dag, totalt befriade från politiska vibbar men i stället handlar det mer om vad som sker i nattens mörker:

 1. Sover du sämre vid fullmåne? Nej, jag tror inte på det där med att månen påverkar sömnen.
 2. När var du senast vaken mitt i natten? Det är jag i princip varje natt, ibland helt kort, ibland med stora svårigheter att somna om.
 3. Sover du tungt eller lätt, och hur märks det av? Blandat, tror jag. Snarkar dessutom av och till, tyvärr.
 4. Vad lyser upp i höstmörkret? Fullmånen. Stjärnhimlen, om vi är i Barndomslandet där artificiell belysning inte slår ut himlens. De levande ljusen, vars säsong är inledd.
 5. Vad gör dig överlycklig? Oj ... barnbarnens glada ansikten, tror jag att jag väljer. Men tack och lov finns det en hel del att glädjas åt, även om jag kanske inte använder ordet "överlycklig" jätteofta ...
Copyright Klimakteriehäxan

22 kommentarer:

 1. finns otroligt stämningsfulla LED-ljus, både för ute- och innebruk, kan lämna bland mina böcker utan oro 📚

  SvaraRadera
 2. Skrivet i stjärnorna, står det något där? En intressant tanke. Månen påverkar i alla fall tidvattnet och en hel del till, ibland har jag svårt att sova vid fullmåne, ibland inte. Sover annars när det är nedan utan att vakna. Kanske jag inbillar mig? Frågor som inte får svar.
  Överlycklig är man kanske ett fåtal gånger i livet men visst är det något speciellt med barnbarnens glada ansikten. Ha en fin dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror att månens makt kommer att tolkas olika i alla tider!

   Radera
 3. nej, överlyckligt är inte ett ord en använder varken var eller varannan dag. men barnbarnen är ju en källa till ständig glädje. fullmånen påverkar mig i alla fall. väldigt skönt när en är någonstans där det inte finns artificiell belysning

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ständig glädje är minsann inte dåligt!

   Radera
 4. Instämmer i alla dina svar. Ha en fin helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi fortsätter i enighet: Önskar förstås dig det samma!

   Radera
 5. Överlycklig! Det var nog länge sedan man kände det så. Men barnbarnen gör en iallafall glad, avslappnad och... ja, t.o.m lycklig. Samt att alla mår bra..
  Häftigt med fullmånen. Lyser upp på ett trolskt sätt. Tänker ibland gå ut och ta något foto, men det brukar bli att man efter nattens blåstömning blir att man återvänder till sängen och somnar snabbt igen...
  Vacker bild på trädgården....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Minns inte riktigt något "överlyckligt" ögonblick men det beror kanske på vad man ställer för krav??? Det där med att plåta månen, det har jag testat och resultatet blir uselt varje gång. Visst är höstens bladverk vackert!

   Radera
 6. Sömnen var det inget fel på när man var yngre. Nu som nattarbetare sen många år är det ett gissel, svårt att ställa om dygnet när jag är ledig. Men trivs ju bra med att jobba natt!
  Ha en fin helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jobbade också skift rätt länge, visst ställde det till det! Till en viss grad vänjer man sig, men inte hela vägen tror jag.

   Radera
 7. Jag inbillar mig att jag sover sämre när det är fullmåne. Har sömnen varit riktigt dålig någon natt kan man ge sig sjutton på att det är anleningen.
  Jag är vaken ett par gånger varje natt. Ibland går jag på toa och ibland dricker jag vatten (och får gå och kissa några timmar senare)
  Trevlig helg!.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag måste också gå upp, ofta flera gånger per natt.

   Radera
 8. Hm jag snarkar också ibland

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så där lagom charmigt eller hur? Jag vet ju hur störd jag blir när andra snarkar!

   Radera
 9. Tror inte heller på fullmånens uttalade "myten". Men gå in hos Susjos och läs där. Hennes svar var helt otippat.
  Det där med att snarka - du, det gör vi alla, även om vi inte gärna vill medge det. Det är ju skämmigt sägs det.
  Ja, det gäller ju att veta när det är fullmåne, så att man kan beundra den. Men som du säger - det är alldeles för mycket artificiell belysning i stan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker iofs att stan SKA vara upplyst, av flera anledningar. Men stjärnhimlen dödas definitivt. Alla snarkar väl inte??? De som sover bäst sover tyst tror jag.

   Radera
 10. Vi är många som reagerat på ordet överlycklig....Jag minns att jag var överlycklig när jag fick min första egna lägenhet och kunde flytta hemifrån,,sisådär femtio år sedan...Överlycklig var jag över dotterns födelse och övriga tillskott i familjen. Det duger bra med vardagslycka. Trevlig helg

  SvaraRadera
 11. Att vara överlyckligt emellanåt tycker jag är viktigt. Så glad och lycklig att allt annat är helt irrelevant, där en bara är i stunden. Sen finns det ju andra ord en kan använda istället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Naturligtvis ett underbart tillstånd, även om det är rätt så sällsynt!

   Radera