onsdag, oktober 12, 2022

Får jag några franska tips?

Vilka franskspråkiga författare är dina favoriter? undrar Enligt O. Ingen lätt fråga, jag tror nämligen inte att jag har några  antar att jag kan sägas ha klarat av Annie Ernaux. Senast en fransk författare fick Nobelpriset var det Patrick Modiano, och visst, jag läste honom pliktskyldigast, men inte kan han kallas favorit!

En bok jag dock inte
glömmer utan dessutom läst flera gånger är Albert Camus' "Främlingen" (L´Etranger) som är mycket bra och går in i en. (Han fick förvissso Nobels litteraturpris han med, 1957.) Sak samma med flera verk av Marguerite Duras. Där minns jag bl a "Älskaren" 
(L'amant) och "Halv elva en sommarkväll" (Dix heures et demie du soir en été), båda bland hennes tidigare utgivna böcker. Flera av hennes romaner har blivit film, exempelvis "Hiroshima min älskade".

Kanske vore det en bra, ja alldeles lysande, idé att leta upp några nu levande och läsvärda franska/kanadensiska skribenter. Måste ju finnas massor! Möjligen får jag tips bland andra svar på kulturfrågan.

Copyright Klimakteriehäxan

11 kommentarer:

 1. upptäcker fler och fler franska författare, och många bra nya franska filmer i svtPlay

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns så himla mycket att välja på.

   Radera
 2. Hiroshima - min älskade (Hiroshima mon amour) av Marguerite Duras från 1959 visades i svtPlay i september

  SvaraRadera
 3. Främlingen har jag alltid tyckt är en skrämmande roman alltsedan jag först läste den. En fördämning mot Stilla havet av Duras är däremot helt fantastisk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är den sorglig och otäck! Den Duras-boken har jag inte läst.

   Radera
 4. Den boken läste vi på gymnasiet - på franska alltså. Sedan läste vi även Molière och Victor Hugo. Den sistnämnda läste jag dock som vuxen. Läste även Balzac som vuxen. Tänk så "allround" jag var en gång i tiden;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kanske skulle testa ett återfall??? :-D

   Radera
 5. Främlingen läste vi på gymnasiet och då på franska- Men jag har läst om den senare, b¨de på franska och svenska. En bok som etsat sig fast. Läste även en del av Sartre på gymnasiet och även Molière . Även de på franska (Hade det som huvudämne 8 h /vecka)
  Francoise Sagan "Bonjour Tristesse" minns jag också- Även Madame de Bovary av Gystave Flaubert.
  Och nu levande författare vore roligt....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade färre fransktimmar än du i plugget, tror inte vi läste Främlingen då - men det är en mycket bra bok som etsar sig fast, i a f när man läser den som vuxen.

   Radera
 6. Duras var läng sedan jag läste något av!

  SvaraRadera