torsdag, oktober 06, 2022

Kokböckerna som överlevt

I den moderna almanackan har i princip varje datum en underrubrik, dagen har fått en "extra etikett" (ibland till och med flera). Den 4 oktober infaller exempelvis kanelbullens dag.

Så här skriver Mia i bokhörnan i veckans helgfrågaBakade ni kanelbullar i tisdags? Jag gjorde det inte men ni kanske har tips om en bra kokbok?

Svaret är nej. Det där med bakning har aldrig varit min starka sida när det handlar om köksarbete. Visst vet jag att mammor "ska" baka bullar, men just mina barn råkade inte få den sortens mamma. De gånger jag bakat (för jo, det har ju hänt) har brödvarianterna jag åstadkommit visserligen gått åt rätt snabbt, men några mästerverk á la riktig konditor har det inte blivit.

Nu hampade det sig ändå så att jag åt en kanelbulle i tisdags, en liten en som man faktiskt blev bjuden på till kaffet av krogen där jag åt lunch den dagen! Annars hade jag förmodligen stannat till och köpt några på vägen hem. Det lär säljas inemot nio miljoner kanelbullar i Sverige den 4 oktober, och då har man inte koll på hur många hembakade vi tuggar i oss samtidigt. Finland har för övrigt också infört kanelbulledag samma datum.

När jag nu bekänt att jag sällan, ja nästan aldrig, bakar, så kan det ju verka lite märkligt att jag ändå har, trots hård utrensning i kokboksförrådet, mitt exemplar av "Sju sorters kakor" kvar. Tänker att OM jag någon gång får för mig att försöka så är det den man ska konsultera.

Annars blir det mest Anna Bergenströms kokböcker jag bläddrar i, de överlevde också utrensningen, mycket tack vare de väldigt fina fotografierna, tagna av Annas dotter Fanny. En annan jag inte kunnat skiljas från är "Hej mat" av Britt Sandquist-Bolin. Den kom ut 1972, jag tror att jag fick den då och i dag är den gulnad, fläckig, sliten och hoptejpad i ryggen, för den har jag verkligen använt innan Google konkurrerade ut den klassiska sortens receptsamling.

Omslaget till kokboken från 1972 är en tidsmarkör som heter duga: Kolla in skinkburken!
 När såg man en sån senast? 
Copyright Klimakteriehäxan

16 kommentarer:

 1. mathistoria är intressant, berättar mycket

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut! Och jag minns att jag tyckte att burkskinkan var god ...

   Radera
 2. min Sju sorters kakor à la 1950 har inga tider eller temperaturer: "Medelmåttig ugnsvärme."

  SvaraRadera
 3. min mor bakade varje lördag färska vetebullar vi fick efter bastun, ändå jobbade hon alla dagar, även lördagar var vår affär öppen!

  SvaraRadera
 4. Men sjuk sorters kakor är bra, jag tillhör den skaran som är bra på att baka. Men det är ju inte heller bra då äter man ju och vad leder det till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är banne mig ett skäl att inte baka ... "once on the lip, forever on the hip" som engelsmännen säger.

   Radera
 5. Japp, här har vi nåt gemensamt igen. Jag har aldrig bakat nåt och tänker inte börja som pensionär;-)
  Kokböcker är det inte så bra ställt med heller. Jamie Olivers kokböcker har jag och testat många recept. Sedan Rick Stein och Delia Smith. Dessa två var min mans favoriter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, det blir inte mycket bakat här!
   Jag har sett en hel del av Jamie Oliver i tv, tycket han verkar ha många bra idéer om mat. De andra britterna du nämner tror jag inte att jag stött på.

   Radera
 6. Kokböcker tycker jag är roligt även om mycket idag finns på nätet. Har ett gäng som är i bruk-
  Har boken "Sju sorters kakor" som jag ärvde av min mamma. I gömmorna finns också Bonniers "Stora kokbok".
  Prenumererade i många år på tidningen "Allt om mat". Från början av 70-talet och har sparat en del av dem och i andra har jag klippt ut recept och gjort egna kokböcker.
  Även Anna Bergström finns hos mig och så också det hon skrivit med sin dotter-
  Eftersom jag lagar en del asiatisk mat finns också ett gäng kokböcker med den inriktningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När jag rensade tog jag bort minst en hyllmeter ... och alla mammas kokböcker gav jag till kompis som är notorisk samlare, så det blev ju bra. Prenumererade bara nån kort period på AoM, men oj så många recept jag klippt ur tidningar - har en hel del av dem kvar!

   Radera
 7. Bergenströms böcker är ofta vackra som sagt. Sju sorters kakor har jag också. Skurna franska pepparkakor är det receptet jag använder ur den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ögat spelar stor roll när det handlar om mat!

   Radera
 8. Jag har inga kokböcker kvar, men jag har en hel mapp med min mormors gamla recept. Erkänner att jag använder nätet till inspiration numera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo men de känns rätt överflödiga, de där kokböckerna, även om jag behöll några, mest av nostalgiska skäl.

   Radera
 9. Anna Bergenströms kokböcker är fina, har några sådana.

  SvaraRadera