tisdag, oktober 18, 2022

Välkommen till OBS-klassen!

En gång i tiden, förmodligen var det på 70-talet, hamnade besvärliga barn i något som hette obs-klass i skolan. Det stod för observation, klasserna var små och ungarna skulle få extra stöd. Resultatet blev tveksamt och när bostavsdiagnoserna vällde in på skolläkarmottagningarna var obs-klassen avskaffad. Men i dag hör vi hemma där, eftersom Ugglan kommit på att temat för veckans tisdagstrio är just OBS! (en titel på varje bokstav: O, B och S).

"Oskuld och arsenik" (Strong Poison) är en klassiker från 1930 av Dorothy L. Sayers, en föregångare i krimgenren med Lord Peter Wimsey, en aningen konstig figur som författaren höll liv i i elva romaner. I dagens ljus ter denne man sig dock rätt overklig! Likväl kallas Sayers en av Englands deckardrottningar.
 
"Bokhandeln vid Riverside Drive" av Frida Skybeck är fri från brott och straff  men en vänlig feelgood i trivsam brittisk miljö där inga otäcka överraskningar hotar, och det kan vara skönt ibland eller hur? Boken har sålt i jätteupplaga, ett ex gick även till mig.

"Små ting som dessa"
 (Small Things Like These) av irländska Claire Keegan är en fristående fortsättning på "Det tredje ljuset" (Foster). Två korta berättelser om elände som drabbar barn i Irland för inte så väldigt länge sedan. En del av historien känns igen från den fantastiska filmen "Philomena" (med Judi Dench i huvudrollen som mamman som fick sitt barn bortadopterat mot sin vilja men på ålderns höst bestämmer att hon vill hitta sin son.) Keegan var ny för mig när hennes böcker nyss dök upp som radioföljetong, men jag har insett att hon är stor hemmavid och jag gillar också de här titlarna 
 trots att jag egentligen är övermätt på skildringar av eländig barndom på Irland.

Copyright Klimakteriehäxan 

24 kommentarer:

 1. Bokhandeln vid Riverside Drive är den enda jag har läst i din trio. Kanske har jag läst den på ett annat sätt, men jag tycker att det fanns minst en otäck överraskning där 🙂

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hm, gjorde det? Har jag förträngt i så fall ...

   Radera
 2. Bokhandeln vid Riverside Drive känner jag igen, vet inte om jag läst den. Får kolla in det! Men när jag läser om Frida så ser jag att hon har skrivit andra lockande böcker jag vet jag inte läst, så tack för tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon är flyhänt Skybeck, även om det inte är "stor" litteratur.

   Radera
 3. Små ting som dessa gillade jag verkligen, men jag hade också en period när jag inte orkade med fler eländiga irländska barndomsskildringar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns ju hur många irländska barndomsskildringar som helst!

   Radera
 4. Dorothy L. Sayers vill jag läsa mer av, Skybecks bok innehåller allt vad en bra bok ska innehålla 📚 🇬🇧

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gillade dem båda. Keegan en annan sort.

   Radera
 5. Jag känner till alla men bara bokhandeln jag läst

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och det var rätt trivsam läsning eller hur?

   Radera
 6. Claire Keegans bok har jag i läslistan och Oskuld och arsenik läste jag för hemskt länge sedan. Kul att du har med den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hittade den som cd-bok på loppis, det var helt oplanerat!

   Radera
 7. Små ting som dessa är fantastisk. Det tredje ljuset i samma bok likaså.

  SvaraRadera
 8. Kan bara repetera - hur f*n kan du komma ihåg vad en bok handlat om när du läst den för några decennier sedan... Tips och förklaring emottas med tacksamhet;-)

  SvaraRadera
 9. Sayers har aldrig varit min tekopp, men The nine Tailors tyckte jag om. Keegan har jag läst. tyckte säskilt mycket om Det tredje ljuset. Skybäck har jag inte läst

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir inte många Sayers för mig heller!

   Radera
 10. (inkluderingstanken är en röd tråd genom svenskt skolväsende, obs-klasser har inte funnits senaste halvt sekel)

  SvaraRadera
  Svar
  1. De sista las ner 1994, såvitt jag förstår.

   Radera
 11. Vad gäller OBS klasser har jag som speciallärare jobbat i flera sådana under flera år. Och med gott tresultat. Några av de musiker och skådespelare vi har idag har haft nöjet att gå där och är så tacksamma för den chans de fick här. Men dessa klasser som allt annat är ju beroende av så mycket "yttre".
  Böckerna har jag läst och tack för tipset om Keegans bok som radioföljetong.
  Minns att jag sett "Philomenia" och tyckte om den. Är själv adoptivmamma till döttrar som idag är 41 år men där vi haft turen att träffa mamman flera gånger under vår vistelse på Sri Lanka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den där filmen var/är helt otroligt bra, så gripande! Så det var lite "lustigt" att stöta på samma grej i den där boken.
   Om OBS-klass - jag tror säkert att det funkade bra ibland, kanske ofta, men inte alltid ...

   Radera
 12. Bokhandeln vid Riverside Drive var jag inte så förtjust i när jag läste. Jag gillade hennes Bokskåpets hemlighet bättre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bokhandelsboken är den enda av hennes jag läst. Fler har det inte blivit ...

   Radera