lördag, oktober 22, 2022

Veckans mening – om abortförbud

Kvinnans rätt till fri abort är under attack och debatt runt om i världen. En av de böcker som årets Nobelpristagare i litteratur, Annie Ernaux, har skrivit verkar vara ett kraftfullt inlägg i den diskussionen och ett starkt argument för rätten att bestämma över den egna kroppen. Det är den självbiografiska "Omständigheter" (L´Evenement) i vilken hon berättar hur hon som 23-åring blir gravid i en relation som är på upphällningen. Hon beslutar sig för abort, ett brott. (Den filmade versionen av historien finns på SVT Play.) Malin Ullgren recenserar boken i Dagens Nyheter och där läser jag det som tveklöst blir "Veckans mening", den där som får mig att stanna till någon extra sekund, precis så som Skriv-Robert tycker att det ska vara.

1963 var abort strängt förbjudet i Frankrike och förbudet hade exakt de konsekvenser som abortförbud alltid har: de genomförs ändå, och inte bara det – de genomförs med överväldigande risker för kvinnans liv och hälsa.

Copyright Klimakteriehäxan

15 kommentarer:

 1. Att få bestämma över sin egen kropp är inte något självklart ens idag. Bedrövligt är vad det är.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, svårt att fatta rent av!

   Radera
  2. kan bara läsa Göteborgs-Posten, och din länk till Annie Ernauxs film i svtPlay inte helt tydlig, inte lätt att hitta:

   https://www.svtplay.se/video/KzVdWgJ/omstandigheter

   Radera
  3. nu funkade det! 😀

   Radera
  4. Jag klickar på länken i mitt inlägg och kommer direkt till filmen.

   Radera
 2. hela världen går bakåt 🥹

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja ibland verkar det banne mig så!

   Radera
 3. Ja det tycks ha varit andra tider. Fattar bara inte varför man tar upp frågan igen i länder där det inte finns någon som helst diskussion om att avskaffa den där rätten. Som Sverige. Finns väl nog med problem ändå, som är i högsta grad befintliga, att ta tag i?

  SvaraRadera
 4. har hört avsnitt läsas ur boken och funderar på om jag ska se filmen. dottern tycker att boken är väldigt bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Val man ska göra hela tiden: både-och, endera eller varken-eller ...

   Radera
 5. Kan inte låta bli att spontant tänka på USA i denna fråga. Tack och lov att Biden har lovat att ändra beslutet och återigen legalisera abort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas verkligen att han lyckas med det.

   Radera
 6. De genomfördes i "gamla tider" också. Med olika dekokter som skulle driva ut fostret. Fosterfördrivning var väl ordet som användes innan vi började säga abort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ack ja, och de unga flickorna dog inte sällan.

   Radera