torsdag, oktober 13, 2022

Läsvärd pristagare som skriver tunna böcker

Kommer du att läsa något av nobelpristagaren Annie Ernaux? Det  är veckans helgfråga från Mia i bokhörnan.

Lätt att besvara, i alla fall för mig! Ska köpa "En flickas memoarer" så snart den är tillbaka i pockethyllan. Ska fortsätta leta efter "Åren" som jag köpte i november i fjol men nu inte hittar. Har dessutom läst om "Sinnenas tid" och lyssnat på "Kvinnan" som radioföljetong (tyvärr inte tillgänglig längre p g a rättighetsproblem), detta sedan man fick veta att hon fick priset. Hon skriver ju inga tegelstenar, vilket glädjer mig. 

Den roman jag köpte i Paris och läste på franska finner jag inte heller, har förmodligen gett bort den till någon som är mer francofon än jag ... fast jag tror att jag begrep det mesta ... och den var ju tunn även den ...

Av detta framgår rimligen att jag gillar Ernaux och har gjort det ganska länge. Men kan också inse att den som gifte sig i tidiga 20-årsåldern och alltsedan dess fortsatt i äktenskapet inte blir särskilt förtjust i "Sinnenas tid". Däremot kan många definitivt identifiera sig med dottern som tvingas hantera sin mors demens, i det här fallet Alzheimers. En anhörigsjukdom, utan tvivel, väl skildrad.

En del höstlöv är faktiskt nästan vita! Som sidorna i en bok ...
Copyright Klimakteriehäxan

10 kommentarer:

 1. tror jag läst ungefär 80 Nobelpristagare, läser bakifrån nu

  SvaraRadera
  Svar
  1. kan inte identifiera mig med dement mor, min 90-åriga mor gillar fortfarande läsa böcker, och hon minns vad hon läst 🙂 och hon vet var hon har sina böcker!

   Radera
  2. Men visst kan du väl känna empati med den som har en dement förälder att hantera??? samtidigt som du kan skatta dig lycklig över att din mamma är som hon är!

   Radera
  3. jobbat många år med dementa, min karriär började på mentalsjukhus som 18-åring

   Radera
 2. Det är rätt märkligt att alla, precis alla bokbloggare just nu bloggar om Annie Ernaux. Den enda förutom jag då är Robert som inte kände igen henne och inte läst en bok av henne heller.
  Hon nämndes återigen på Kulturnyheterna på tv ikväll. Än en gång inte helt positiva kommentarer om hennes böcker. Nästan så jag känner mig "tvingad" att köpa en av hennes böcker, trots att jag vet redan nu att den inte kommer vara min grej. Känner ett visst grupptryck utan att någon utövat det;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker inte alls att du är tvungen. Jag har hoppat över långa rader av pristagare genom åren och det har gått bra ändå!

   Radera
 3. Så du har dessutom läst Ernaux på franska. Så obildad jag känner mig ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det var onödigt besvärligt!

   Radera
 4. Jag har inte läst något av henne och troligen kommer jag inte göra det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då missar du något. Men man kan inte läsa allt, så är det ju bara.

   Radera