Jag tillhör definitivt den befolkningsgrupp som åtminstone ögnar matrecept både här och där. Tänker ofta att "det där, det måste jag verkligen pröva" men vid närmare eftertanke tror jag att det blir rätt sällan som jag sätter planerna i verket. Kanske är tipsen en aning för komplicerade (jag säger bara ordet "vattenbad") eller alltför tidskrävande.
Nu har jag ändå fått ett som jag provat och blivit riktigt förtjust i! Tipsare är Stefan Ekengren, köksmästare på finkrogen Hantverket i Stockholm. Han förklarar kort och koncist, i Dagens Nyheter, att i princip all mat blir godare om man river lite fetaost över den. Osten förvaras lämpligen i frysen, sedan river man bara så mycket man vill ha och slänger snabbt tillbaka den in i kylan igen.
I går handlade det om lite nödlösning till middag här hemma. Det blev en grönsakssoppa som i princip var ätklar, men jag förstärkte den med gröna ärtor, kokt potatis och färska körsbärstomater. Och så rev jag fetaost över tallriken. Supergott! Mycket enklare kan det knappast bli. Hädanefter finns feta redo i frysen, för nya möten med rivjärnet! Tack, köksmästarn!
Fast julmaten blir nog fetaostfri ändå.
Copyright Klimakteriehäxan
feta har jag inte sett rivet... senast hade sonen riven parmesan på klyftpotatis
SvaraRaderaParmesan är ju heller aldrig fel, tror jag.
RaderaAmelia Jul har enkla recept utan vattenbad
SvaraRaderaKänner behärskat behov av nya recept dock.
RaderaLåter gott för jag älskar fetaost, men...min gubbe gillar det inte alls tyvärr! Igår blev det dock hemkokt ärtsoppa som jag kokade på den bit adventsskinka vi hade kvar. Den var inte god, alldeles för salt och för hård men till dom gula ärtorna blev den perfekt.
SvaraRaderaKRAM-Susie
Det fina i kråksången är ju att du kan riva feta över din portion men låta maken ha sin "i fred!!
RaderaToppentips!
SvaraRaderaJa jag tycker verkligen det!
RaderaÖnskar dig allt gott man kan tänka sig inför det nya året och framöver 🥂 Astrid
RaderaTack Overboard/Astrid, länge sen jag hörde av dig, men desto roligare att du gjorde det nu!
RaderaDet var ett hett tips som jag definitivt inte hade kommit på själv. Just Fetaost har ju en speciell "saltig" smak som borde höja smakupplevelsen av många rätter.
SvaraRaderaOch är det vinter så är det definitivt "soup time".
Här kan du också samla lite inspiration:
https://www.instagram.com/jamieoliver/
Den lät sig rivas utan problem även ofryst. Men nu är den djupfryst, till nästa gång. Jamie Oliver gör mycket som verkar jättegott, men inte alltid jätteenkelt!
RaderaVad kul att du också anammat detta med fetaost. Jag gjorde det för länge sedan och då i Grekland och har sedan kört på.. Just att osten är fryst gör en enkel att riva och med bibehållen smak.
SvaraRaderaFör mig var knepet nytt, men det kommer att användas flitigt!
Radera