söndag, december 03, 2023

Skyltat i huvudstaden

Hälsoprofeter kan man stöta på lite överallt, och de är ju naturligtvis ute med de allra bästa ambitioner. Som att få oss att gå i trappor i stället för att ta hissen, det är ju så himla lätt gjort ... Påtryckningar av den här sorten känns hur som helst mycket vänligare när de är gjorda med lite humor i botten, som här i trappan! (Du måste kanske klicka upp bilden i storlek om skylten är svårläst.)

Bilen från La Olita är lite gulligt bemålad, tycker jag. Våg heter på spanska "ola" och här används alltså diminutivformen, så det är en liten våg det handlar om. På den surfar en grön figur som ser ut att vara släkt med svenske Skalman, fast på långt håll då för den här ska vara mexikan. Vilket understryks av att brädan han står på i själva verket är ett taco-skal ... På bakdörrarna en mask av den typ som ofta syns i samband med Alla Helgons Dag, som i Latinamerika heter Dia de los Muertos  De dödas dag.

Jag har muttrat förr och jag gör det nu igen: varför blir aldrig renoveringsprojekt i Stockholm klara någon gång? Det lilla köpcentret Ringen på Södermalm invigdes 1982 och alltsedan 80-talets mitt har jag gärna gått dit. Här har funnits både mat, böcker, kläder, sportartiklar och annat, man kunde få en matbit också. Ljuset kom in genom takfönster, det var opretentiöst men ganska trivsamt.

1996 blev det nya ägare och nya idéer. Matsektorn fick nya möbler i plast i gräsliga neonfärger, men det gick att stå ut med. 2015 var det så dags igen. Då skapades "Teatern" som man också vill kalla "Matscenen" eller, kanske lite tjusigare?, Food Court. Med många matkreatörer representerade, både för hämtmat och att äta på plats. Det var bara det att man kunde lika gärna sätta sig i en kolkällare och käka. I mörkret är som bekant alla katter grå, inne i Ringens mitt blev all mat ointressant. Så jag har avstått, envist och övertygat, trots de namnkunniga kockarna. Finns ju andra bra matställen nära!

I början av det här året var det dags igen. Butiker slog igen. Delar av centrum spärrades av. Plank kom upp för att hindra insyn. Nu skulle det bli öppnare, ljusare, ja bättre på alla sätt och vis. Jaha, och hur går det? Man han försökt fira att någon liten del fått tillbaka ett par butiker, men firandet var, för att vara snäll, behärskat. 
Tja, lite dåligt samvete verkar ju ägarna ha. Det är i alla fall så jag tolkar den stora skylten ut mot Ringvägen.

Rätta mig om ni tycker jag har fel, men är det inte rätt märkvärdigt att man springer på skyltar som man fastnar för, vecka efter vecka, månad efter månad, år ut och år in? Och så blir det ännu ett bidrag till bloggstafetten Skyltsöndag som finns inhyst hos BP. Denna gång höll jag mig helt i centrala huvudstaden. Leta i hennes högerspalt, där dyker fler skyltbloggare upp!

Skylt från Banksy-utställningen på Stadsgårdsterminalen. Ska återkomma till den inom kort.
Copyright Klimakteriehäxan

9 kommentarer:

 1. LillaSyster1:29 em

  Vardagsmotion är ju bra =) vissa behöver säkert bli påminda. Tråkigt när renoveringar inte gör stället bättre. Ha en fin söndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Söndagen blev kylig men solig och vacker, så då ska man ju inte klaga ... Lite motion fick jag också, har släpat nedfallna grenar som snön knäckt.

   Radera
 2. Smarta texter på trapporna! Och färgglada skyltar på lastbilen. Har bara varit nån gång på Ringens köpcentrum, så det renoveras där igen, ack ja!
  Ha en fortsatt fin 1:a advent!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu har det hunnit mörkna, dags att tända ljus! Ha det bra!

   Radera
 3. När jag såg dina första två skultar så undrade jag först om du hittat dom i Mörby Centrum. Men sedan skrev du att alla dina dagens skyltar finns i innerstan. Tänkte även på Susjos skylt utanför F&S i Sollentuna som hänvisar till hiss/rulltrappa istället - hahaha:-)
  La Olita-bilen gör mig riktigt, riktigt glad. Synd bara att jag inte är så värst förtjust i mexikansk mat.
  Ringen-skyltarna du visar - ja, idén är helt klart knyckt från Slussenområdet, ett annat byggprojekt som aldrig blir klart.
  Banksy-uställningen blir jag oerhört sugen på. Väntar med spänning på ditt "reportage".

  Visst har du rätt!!! Är man skyltare så är man. Man behöver inte ens leta efter skyltar längre, de har en förmåga att komma till en. Ofta riktigt fyndiga och roliga varianter. Dessutom är vi skyltare ju "olika", så det blir alltid en riktigt rolig mix tycker jag.
  Stort tack för länken och din toppen skyltning från Söder:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trappskyltarna sitter i radiohuset på Gärdet. Tycker att det är ganska fyndiga!
   Du ska gå och kika på Banksy!

   Radera
 4. Snyggt skyltat! Ja, Ringen har ju haft många skepnader. Vad gäller H&M så var det närmast skönt att de försvann. Väldigt rörigt. Andra butiker som försvunnit är lite mer trist,
  "Torget" har bra mat men visst är det en mörk lokal. Köper ibland med hem härifrån.
  Vad som är bra nu är att det finns fler sittplatser i en trevligare miljö- Men mörkret kommer en ju inte från.
  Men så länge Akademibikhandeln , ICA, Kjell &Co finns så är det ju ok. Tycker inte Ringen nu är sämre men kan absolut bli bättre.
  La Olita "trucken" piggar upp. Har dock aldrig besökt restaurangen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gillar i princip utbudet i Ringen, med närhet till Systemet och två apotek att välja på. Ica:n är bra.
   Undrar om HM återuppstår? Deras nya butiker är väldigt fina tycker jag. Och visst, tror säkert att det finns bra mat att köpa där i Teatern, men jag köper faktiskt väldigt sällan hem nåt färdiglagat, även om det kan bli en pizza nån gång.

   Radera
 5. Haha, älskade texten om godare kaffe på plan fem! Ett enda byggkaos verkar hela Stockholm vara, förstår att det finns växtvärk som orsak i många fall, och de bofasta vänjer sig vid röran, själv tycker jag inte mina senaste besök i huvudstaden varit riktigt så engagerande och mysiga, trots att jag sluppit sitta och ratta en bil där. Ringen minns jag väl från mina storstadsår, jag bytte buss i närheten på väg hemifrån till jobbet och det hände rätt ofta att man slank in och handlade. Men det var ju snart trettio år sen! Ha en fin vintervecka

  SvaraRadera