tisdag, december 12, 2023

Hej Alex!

Tisdag är en av de där dagarna då man får rannsaka sitt minne efter bra författare och bra böcker. Det är Ugglan som anger temat och i dag är det Alexander, Alexandra, Alex & Alexis (författarnamn eller person i en bok) som gäller. Tre skribenter väljer jag att satsa på.
 
Alex Schulman tyckte jag inledningsvis hjärtligt illa om, både det han skrev och det han sa. Men jag har omvärderat honom. Har läst hans samtliga böcker och gillat dem, om än i olika hög grad. Däremot skulle jag önska att han avhöll sig från att leka inrikespolitisk kommentator när han skriver sina krönikor i Dagens Nyheter, för det tycker jag inte att han klarar. Han borde hålla sig till andra ämnen. Den populära podden han gör med sin polare Sigge Eklund har jag provlyssnat på, en gång. Blir nog ingen mer.

Alexander Solsjenitsyn är en av de mest mytomspunna Nobelpristagarna genom alla tider. Har läst flera av hans (ganska jobbiga) romaner och när jag kom till slutet av "Cancerkliniken" kände jag mig rent av sjuk. Det var hemska scener han målade upp. "En dag i Ivan Denisovitjs liv" var inte särskilt uppiggande den heller, varken som bok eller som film. Eländigt liv i ett eländigt fängelse. Står inte på min lista på böcker jag tänker försöka hinna läsa om.

Alexandra Pascalidou är
däremot lättläst trots att hon skriver om relativt tunga ämnen. Har läst "Bortom mammas gata" och "Taxi", en intervjubok med chaufförer runt om i världen. Just den yrkesgruppen har ett grundmurat rykte om att de känner den miljö de verkar i och dessutom är välinformerade om det mesta som tilldrar sig på gatorna där de kör fram. Jag har också för avsikt att läsa både "Mammorna" och "Var är papporna?" om jag bara kommer till skott. Pascalidous sociala engagemang, inte minst beträffande integrationsproblem, är stort och det smittar!

Copyright Klimakteriehäxan 

24 kommentarer:

 1. Alex Schulman är en favorit, läst allt, besökt Alexander Solzjenitsyns ö Solovetskij som handlar om En dag i Ivan Denisovitjs liv, fånglägret munkkloster igen. Alexandra Pascalidou finns i bokhyllan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan nog också kalla honom favorit numera. Trodde jag aldrig för några år sedan!

   Radera
 2. Solsjenitsyn är den enda jag läst böcker av och jag kan säga att Gulag-arkipelagen inte precis var någon munter läsning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej väldigt deppiga historier är det han bjuder på!

   Radera
 3. Känner till de tre författarna, men jag har inte läst något av någon av dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Både Schulman och Pascalidou är värda att bekanta sig med!

   Radera
 4. Solsjenitqsyn tänkte jag också ha med i trion, men det blev inte så. Alex Schulman har jag faktiskt bara läst en enda bok av, men det kommer bli mer i framtiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Solsjenitsyn är TUNG. Det är inte Schulman, eller om han är det bitvis så är det i a f på ett helt annat plan.

   Radera
 5. Alex Schulman har jag aldrig lärt mig att gilla. Alexander Solsjenitsyn däremot med sin Arhipelago Gulag gillade jag. Men guuuu som deprimerande. Bra att jag läste boken för många år sedan...
  Pascalidou - känner igen namnet. Var inte hon programledare någon gång?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trodde aldrig jag skulle gilla Schulman men man kan ju ändra sig ... Pascalidou har gjort lite allt möjligt, också varit programledare fast rätt länge sen nu tror jag.

   Radera
 6. tycker om Schulmans böcker om föräldrarna. i övrigt är jag inget fan av AS. Ivan Denisovitjs liv har jag läst. har även läst Pascalidous mammabok

  SvaraRadera
  Svar
  1. Schulman är ingen jag skulle välja att umgås med dagligen direkt ...

   Radera
 7. Schulman har jag hört varit riktigt elak mot vissa bokbloggare. Men jag har ännu inte läst något av honom

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj då har han? Det har gått mig förbi. Jag tycker han skriver bra.

   Radera
 8. Anonym9:01 em

  Solsjenitsyn måste jag läsa! Tycker om allt Alex Schulman skriver och av Alexandra har jag läst och uppskattat Mammorna /bokologen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte om jag håller med om att du måste läsa Solsjenitsyn - såvitt du inte känner dig alldeles för glad, nöjd och lycklig nån dag, då kan han ta ner dig på jorden ...

   Radera
 9. Anonym9:22 em

  Alex Schulmans böcker om föräldrarna tyckte jag var riktigt bra. men i övrigt är jag ingen vän av AS. En dag i Ivan Denisovitjs liv har jag läst liksom Pascalidous Mammorna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi verkar ha samma inställning (igen)!

   Radera
 10. Anonym9:28 em

  är inte särskilt anonym egentligen. http://mrscalloway.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fattar fortfarande inte vad det är som konstrar med kommentarerna.

   Radera
 11. Har läst flera av Alex Schulmans böcker. Några gillade jag andra inte. Har läst Taxi och Bortom mammas gata med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Schulman är väl lite ojämn, han som de flesta författare. Pascalidou är kul för att hon vågar vara originell.

   Radera
 12. Jag är också lite kluven till Alex Schulman, men den enda bok jag läst av honom gillade jag!

  SvaraRadera