söndag, mars 18, 2007

Vad finns i ett läshuvud?

Flickor ska inte läsa för mycket.
För om de gör det hoppar livmodern upp i hjärnan.
Och det kan ju var och en räkna ut att det måste ställa till problem.
Det ger dessutom uttrycket "läshuvud" nya dimensioner.

Har jag fått en knäpp?
Inte alls, jag har bara ökat på min allmänbildning. Och det gjorde jag genom att lyssna på ”Filosofiska rummet” i radions P1.
Förr i världen var det alltså en utbredd uppfattning att den som var av kvinnligt kön tog skada av att umgås alltför intensivt med böcker.
Den del av kvinnokroppen där människofröet skulle gro förflyttade sig till skallen.

Ja, vem skulle vilja ta den risken?
Alltså var väl denna myt ännu ett sätt att hålla flickor på mattan och mansdominansen oanfrätt.
Vad som kunde hända om den belästa flickan trots allt blev gravid, det blev jag dock inte upplyst om i radioprogrammet.

Själv har jag just läst ut ”Bitterfittan” av Maria Sveland. Den var bättre än jag trodde, jag hade ju mina reservationer mot titeln… Men en hel del saker att känna igen sig i fanns mellan pärmarna, trots åldersskillnader och väldigt olika uppväxtmiljöer. Lite bitterfittiga kan vi kanske trots allt bli lite till mans (kvinns).
En sak är i alla fall säker: även efter denna bok är jag rätt övertygad om att min livmoder sitter där den sitter.
Och det är alltså inte i skallen.

Copyright Klimakteriehäxan

4 kommentarer:

 1. Anonym7:33 em

  Fast i litteraturhistorien är det inte bara kvinnor som tagit skada av läsning. Don Quijote läste till exempel för många riddarromaner.

  Å andra sidan Madame Bovary var kvinna. Lite roligt att litteraturen faktiskt har betraktat sig själv med en viss skepticism.

  SvaraRadera
 2. Då ska jag läsa den boken. Själv känner jag mig ganska bitter när jag gång på gång inser att jag borde varit man...
  Kvinnor ska nog inte heller skriva böcker... fick bekräftat idag av förlaget att de säljer mer av sina manliga författare - och då gissar jag att köparna inte läst böckerna i förväg och vet hur bra/dåliga de är.

  SvaraRadera
 3. Du får testa ett alibi! Sigge Stark är visserligen redan taget, men det måste gå att hitta ett lika bra. Tänk om Bo Balderson är en kvinna?
  Men man kan absolut läsa Bitterfittan, den är enkelt skriven, en blandning mellan självbekännelse och roman. Eller nåt.

  SvaraRadera
 4. Jag visste aldrig att jag kunde få bra och pålitliga trollformler online som verkligen kunde hjälpa människor som jag som behövde relationshjälp. Jag blev skild från min man när han gick upp med mig och gick tillbaka till sin ex-älskare, jag var så förkrossad och krossad. Jag var inte mig själv förrän en vän till mig hänvisade mig till en stor man som heter Great Baba Ogbogo att han kunde vara till hjälp för min situation. Först tvivlade jag på och kontaktade senare honom och han sa till mig att han skulle få en kärlek förtrollning förberedd för att jag ska få tillbaka min pojkvän. Efter att ha gjort det behövande gjorde jag allt som han instruerade och till min största förvåning fick jag ett samtal från min pojkvän att han skulle komma hem och han var ledsen för allt han fick mig att passera igenom. Resultatet blev framgångsrikt och idag lever vi lyckligt. Jag gav honom mitt ord att jag kommer att dela min erfarenhet med världen så att andra kan få hjälp av något slag från honom. Du kan skicka e-post till honom via: greatbabaogbogotemple@gmail.com eller för brådskande svar, skriv honom på sin WhatsApp-linje +2349020168697 ... Tack så bra BaBa Ogbogo

  SvaraRadera