lördag, maj 26, 2007

Köp ingen kastrull!

Det är Mors dag i morgon, igen, och jag fortsätter min vana trogen att påminna folk om detta enkla faktum, stundom betraktat som inget annat än ett enda kommersiellt jippo till affärsidkarnas förtjusning.
Men faktum kvarstår: många mammor blir lite gladare mammor av ett aldrig så litet tillrop den där sista söndagen i maj. Ett telefonsamtal kan räcka, en blomma är aldrig fel, en pocketbok kostar en dryg femtilapp men kan förgylla åtskilliga tomma timmar.

För den som trots allt vill satsa på en present är det väl i dag det gäller.
Vad ska man köpa?
-Inte ska väl mormor få ett nattlinne nu igen? säger Dottern regelmässigt när jag ska köpa något till min mamma.
Nej, det ska hon väl inte, även om hon faktiskt brukar uppskatta en mjuk och fin särk, men vad ska man egentligen satsa på för gåva?

I åratal uppvaktades min mamma av min pappa på jul och bemärkelsedagar med något synnerligen praktiskt till köket. En gryta, en stekpanna, en karott.
Hur glad blev hon? Behärskat, vågar jag påstå.
Vi hade ingen uppenbar brist på vare sig porslin eller kokkärl.
Inte förrän jag kommit en bit upp i tonåren tog jag tag i situationen och utsatte pappa för hjärntvätt: bort från husgerådsavdelningen, över till hyllorna för flärd och njutning var vad jag påbjöd.

Så fick moderskapet plötsligt ett par örhängen, en fin tröja eller – jo då för all del – ett härligt nattlinne.
Pappa märkte att förändringen var till det bättre och kom så långt att han till och med köpte ett armband till sin hustru utan att jag hade något inflytande alls.

Och nu tillåter jag mig att tro, att min mamma är en representant för den absoluta majoriteten, den som inte vill ha grytor och sådant på Mors Dag.
Köp inte en kastrull!
Så vitt inte damen ifråga uttryckligen önskat sig en, förstås, det förändrar ju saken.
I så fall får du glömma den där kusinen till Koh-I-Noor-diamanten som du gått och kikat på i guldsmedens skyltfönster.
Den kanske får förgylla en annan mammas Mors Dag.

Copyright Klimakteriehäxan

PS Läs gärna också Karin Thunbergs krönika i dagens SvD!

5 kommentarer:

 1. Anonym3:00 em

  Ge mamma/mor/morsan en helårsprenumeration på valfri veckotidning. Alltså, hon själv ska välja!

  Lyckliga ni som är eller har mammor att fira på Mors dag!

  SvaraRadera
 2. Jag bor i Norge, och har barn som bor i Sverige och i Skottland. Och det är olika datum på morsdag i alla länderna! 'Fast det är ju ingen hemma som väcker mig med sång och kaffe, förstås...

  SvaraRadera
 3. Jag håller med kulsprutan - fast näe.... min mamma hade varit närmare 100 om hon levt... I år får hon inte ens en blomma på graven - men jag ska tänka en stund på henne!
  Själv vill jag inte bli firad på en särskild dag. En kram då och då under året räcker... Jag anser att alla "dagar" bara är till för köpmännen.

  SvaraRadera
 4. Anonym8:56 em

  Dom skulle bara våga komma med en kastrull till mej :)

  SvaraRadera
 5. Min stackars man fick en dammsugare i julklapp. En sån där liten snabbing som kan stå framme jämt. Jag hade tröttnat på att stora snabeldraken stod mitt på hallgolvet hela tiden.

  Alla blevo nöjda.

  SvaraRadera