fredag, maj 11, 2007

Snusförnuftigt?

Jag har aldrig snusat.
Över huvud taget aldrig testat en prilla.
Möjligen har jag begåvats med en eller annan snusanstruken puss genom åren, men då har andra känslor varit dominerande och jag har förträngt såväl smaken som lukten, som jag tycker är direkt äcklig.
För att inte tala om hur det ser ut när en alldeles för stor prilla är på väg ner, utför en redan gulaktig och anfrätt tandrad, för att lägga sig som en brunsvart, motbjudande gardin i det som annars skulle ha varit ett brett och glatt leende.

Men det har ju ändå varit klart ganska länge, att även om Europas regeringar är ungefär lika förtjusta som jag i denna ursvenska njutningsspecialitet, så är det mindre farligt att snusa än att röka.
”Passiv snusning” finns dessutom inte, så snusaren drabbar inte sin omgivning som rökaren – om man nu inte räknar de där besmittade kyssarna, förstås.

Så kom nu ännu en stor undersökning av snusning, presenterad först i den anrika medicintidskriften The Lancet, i läkarkretsar med ungefär samma anseende som bibeln har i kyrkliga kretsar.
Svenska medier blir naturligtvis intresserade, få nyheter är så ”inrikes” som de som behandlar snusandet och dess effekter.
Alltså toppade snusarundersökningen de flesta nyhetssändningar och tidningar i går.
Och jag har fortfarande, ett dygn senare, inte hämtat mig, så icke-snusare jag är.

Vad ska man egentligen tro?
”Cancerrisken dubbelt så stor för snusare” skriver SvD. Men hu då! Nu måste väl alla ha lagt in sin sista prilla? Nä men kanske inte ändå – titta på DN! ”Snusning kan rädda tusentals rökares liv” – ja men det var ju jättebra! Snusa vidare, alla snusmumrikar, och bjud gärna de ännu icke invigda ur din lilla dosa (”Ta från vänster, det är obegagnat” som Kolingen sa när han skulle dela med sig.)

Vetenskapsradion i P1 hade förstås också läst The Lancet. ”Starkt bevis för ökad cancerrisk vid snusning” blev det för radiolyssnarna. SVT:s nyheter gick på samma linje – text-tv sammanfattar: ”Snus ökar risken för cancer”. Samtidigt sa professorn som fanns med som radions expert att inte skulle man hetsa upp sig över detta. Risken att drabbas av cancer i bukspottkörteln gick visserligen upp från fyra till åtta per 1000 personer, men inget snusare bör ligga och ångestsvettas över på nätterna, tyckte han.

Summan av kardemumman blir i min överhettade hjärna trots allt, att vi som inte redan har börjat snusa lämpligen bör fortsätta att avstå.
Fast den som tagit till sig hur farligt det är att röka kan sänka cancerrisken genom att gå över till snus. Om man kan tänka sig att ha eländet i munnen, alltså.

Men allt detta kan ändra sig när nästa snusarundersökning presenteras.
Och så beror det ju också på hur uttolkarna väljer att se saken.
Det är det där med vad man verkligen VILL se: den halvtomma flaskan – eller den halvfulla?
Rent snusförnuft, med andra ord.

Copyright Klimakteriehäxan

2 kommentarer:

  1. Ja vad gör man när pojklymmeln börjar snusa vid 19 års ålder? Skyller på nattjobbet gör han, får väl hoppas på någon flickvän som säger nej till snuspussar.

    SvaraRadera
  2. Anonym10:10 fm

    Vill bara påpeka - OM det skulle ha undgått dej - att nu för tiden använder de flesta snus i små fina påsar, finns t o m i ministorlek! Så den där tiden när prillorna for runt i munnen borde vara förbi!

    SvaraRadera