torsdag, september 30, 2010

En sittplats för minnen

Det går en fin strandpromenad genom Saskatoon, längs Saskatchewan-floden, i Kanada.
Här joggar och promenerar människor oavbrutet, dagen lång, medan vattnet virvlar fram bakom gröna lövmassor som så här på höstkanten så sakteliga börjar stöta i gult.
Tagetes, ölandstok, senblommande rosor och rudbeckia skänker ytterligare färgglädje, och statyer och en fontän till minnet av stupade i andra världskriget bryter av mot växtligheten.

Den som inte orkar springa vägen fram erbjuds i stället gott om sittplatser. Sofforna står med korta mellanrum, lätt att slå sig ner och vila benen en stund.
Men de där sofforna är inte vilka parkbänkar som helst. I själva verket är de minnesmärken över avlidna. Efterlevande har betalat bänken och den döda har fått sitt namn och något litet minnesord på en plakett som sitter på ryggstödet.
Barn minns sina mödrar, hustrur hedrar sina män, släkter vill visa omgivningen att minnet av någon som stått dem nära lever kvar.

Så fastnar min blick på en skylt som avviker från de övriga. Den kom dit i fjol.
"In memory of all the beautiful women we have lost – Busting With Energy" – "Till minne av alla de vackra kvinnor vi förlorat" står det. Och som avsändare det kvinnliga roddarteam i staden som leker med orden* i sitt namn och som ingår i Breast Cancer Surviving Team – de som överlevt bröstcancer.
Jag hade gärna satsat en slant i just den bänken.

Copyright Klimakteriehäxan

*bust = substantivet, (kvinnlig) byst
bust = verbet, ung. vara sprängfyllt av

Den 1 oktober inleder Cancerfonden årets Rosa Bandet-kampanj, som stöd för forskningen kring och kampen mot bröstcancer.

2 kommentarer:

  1. Vacker promenadväg!

    Ja nu är det dags igen för årets rosa månad.

    På med banden!

    SvaraRadera