tisdag, augusti 14, 2018

Varför sätter man inte punkt?

Ännu en säsongsstart, nu för Veckans topplista med upprinnelse i Johannas deckarhörna. Intressant ämne på direkten: vilka böcker är för långa? Ibland känns det som att en berättelse kunde ha kortats med 100 sidor eller mer och att boken förmodligen skulle ha tjänat på ett sådant ingrepp. 

En författare kommer jag att tänka på direkt. Han heter Leif GW Persson och säljer böcker som få. Men han har svårt att sätta punkt, som exempelvis för 1: "Mellan sommarens längtan och vinterns köld"  ja redan titeln är onödigt mångordig! Hans självbiografiska böcker är mer koncisa.

Nästa blir Steve Sem-Sandbergs 2: "De fattiga i Łódź" och jag vet att jag kanske borde skämmas nu ...
3: Elisabeth George har jag gjort slut med i största allmänhet, just på grund av historiernas längd. Att jag aldrig tar tag i 4: "Agaat" av Marlene van Niekerk har direkt med storleken att göra: över 700 sidor. Sak samma med Marilyn Frenchs 5: "Sin mors dotter" (Her mother´s daughter). Har börjat med kroknat.

Numer läser jag inte alltid ut böcker som jag hinner tröttna på innan jag kommit till sista sidan. Rent generellt tycker jag att folk skriver onödigt långt. Kan det ha med datorerna att göra? Det man nyss strukit kan lätt infogas på ett nytt ställe, bara med ett ctrl+c ...

Om jag finge önska skulle böcker hålla sig till mellan 300 och 350 sidor, och ännu färre är bara bra! Men det kräver förmodligen mer av skribenten att fatta sig lite kortare. Och sedan sätta punkt.

Copyright Klimakteriehäxan

31 kommentarer:

  1. Elizabeth George har jag också med. En av mina favoritförfattare vars böcker har en tendens att bli längre och längre.

    Läser inte heller ut böcker som jag tröttnar på och som inte ger mig något, om jag inte läser det i något särskilt sammanhang (bokcirklar med mera) då skumläser jag iaf. Max 300 sidor är många gånger lagom men det finns också väldigt bra tegelstenar. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Naturligtvis finns det lysande tegelstenar. Men de kräver sin tid!

      Radera
  2. Jag har fortfarande inte läst någon bok av Leif GW Persson, men hans dotter skrev en fantastisk bok (Störst av allt) som jag nu ser fram emot att se som film på Netflix. Och jag är förmodligen fördomsfull, men jag tycker att män ofta har en förmåga att sväva ut, både i text och tal. Jag har dock med tre kvinnliga författare i min lista, så jag är antagligen ute och cyklar ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Malin Giolito skriver bättre än farsgubben!

      Radera
  3. Har ännu inte läst något av GW men om böckerna är lika långrandiga som han brukar vara så får de nog vara för mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Gustafs grabb" var dock bra, tyckte jag. Ingen deckare.

      Radera
  4. Åh! de fattiga i Łódź var inte alls för lång när jag läste den :) det enda som är fel med den boken är att jag måste leta upp stans namn och kopiera det varenda gång jag ska skriva det. Har precis läst Bonjour tristesse. Fanns inte ett ord för mycket. Kändes väldigt skönt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Måste kanske pröva på fattig-boken?!

      Radera
  5. GW har jag aldrig läst något av men han finns i min bokhylla.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns bättre litteratur ...

      Radera
  6. Jag önskar jag vore bättre på att lägga ifrån mig böcker som jag inte tycker om. Leif GW har jag aldrig läst något av.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag trodde alla hade läst GW, med tanke på hans upplagor! Fel av mig!

      Radera
  7. inte läst dina gubbar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men Marilyn French då? Ingen gubbe, har skrivit jättebra böcker.

      Radera
    2. French är jag kompis med, men inte läst henne på fyrtio år, och inte just den, tror jag

      Radera
  8. Om det är sant vet jag inte, men har hört att amerikanska författare får betalt per ord, eller sidor - så det lönar sig att var långrandig.
    Länge sedan jag tröttnade på Elisabeth George, just därför att det blir träligt med allt ovidkommande.
    Margaretha

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan väl ändå inte vara möjligt? Radskrivare måste höra forntiden till.
      George blir det aldrig mer för mig.

      Radera
  9. De fattiga i Łódź upplevde jag inte alls som för lång. ett fantastiskt romanbygge med mycken research bakom. har läst några titlar av GW men minns inte att jag tyckte att de blev för långa.Agaat ska du unna dig. den är så fängslande

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, nu fick jag en spark i baken s a s!

      Radera
  10. Vad lustigt! Vem läser alla de böcker GW Person säljer? Jag har inte läst en endaste en. Har däremot läst alla Elizabeth George, sett de flesta av dramatiseringarna (som jag inte alls gillar). Och jag älskar tjocka böcker! Och så ÄLSKAR jag att skriva så jag ska nog inte gnälla när någon skriver för långt. HAHA!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns tjockisar som jag också älskat. Men nu för tiden tycker jag att snart sagt ALLA skriver minst 500 sidor!

      Radera
  11. Två samma av fem - så jag håller förstås med :-)

    SvaraRadera
  12. De fattiga i Łódź tycker jag också var för lång. Den hade inte behövt vara riktigt så ordrik.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan självklart vara bra ändå. Stark story tycker jag mig ha förstått.

      Radera
  13. Känner bara till Leif GW Persson. Har läst alla hans böcker. Det roliga/konstiga är att jag inte alls tycker att han ska fatta sig kortare. Tänk så olika vi alla är.
    Precis som Emma så gillar jag också "tegelstenar".

    Skrattade gott när jag läste att du heller inte läser klart böcker som du inte gillar. Det hände mig häromdagen, då jag för första gången på bra mycket längre slutade läsa en bok efter 50 sidor. Tyvärr var det den av alla så lovordade boken 1793. Ooooops, jag vet, men den gick inte all läsa enligt mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. GW skulle krympa sina deckare väsentligt om han strök alla "sa Johansson" ... "Gustafs grabb" gillade jag. Inte lika långrandig. Sa Johansson.

      Radera
  14. Kan hålla med om att vissa av GW´s böcker känns onödigt långa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingen vågar väl föreslå en strykning ...

      Radera
  15. Elizabeth George har fallit ur min läsning också, inte på grund av att dom blev för långa egentligen, det var inte något medvetet beslut.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man kan tröttna av olika anledningar!

      Radera