torsdag, september 20, 2018

En rik man som älskar månen och konsten

En japansk mångmiljardär har tänkt sig att bli den förste privatpersonen på månen och köpt en returbiljett för en okänd penningsumma.
Han har uppenbarligen råd. Yusaku Maezawa är Japans nummer 18 på listan över de rikaste i landet. Han äger en onlinemodebutik och är god för ungefär tre miljarder USD.

Och så älskar han månen. Dessutom älskar han modern konst. Med på månfärden tänker han ta några konstnärer som, väl åter på jorden igen, ska skapa verk som ska inspirera andra till stordåd i Maezawas spår. Om/när de kommer tillbaka från denna synnerligen exklusiva turistresa, alltså.

Faktum är att denne rike man nyligen köpte en tavla av Jean-Michel Basquiat för 110,5 miljoner USD. Det skulle konstnären ha vetat! Basquiat, ursprungligen från Haiti, blev en förgrundsfigur för amerikanska graffitimålare och kändis på 80-talet i New York. Han var en notorisk missbrukare och dog av en överdos 1988, bara 27 år gammal. Då hade han i perioder tjänat stora pengar på sin konst, medan han emellanåt hankade sig fram så gott som medellös. Och några hundra miljoner hade han dittills definitivt inte fått för något han gjort.

Att jag alls känner till hans historia beror på boken "Basquiats änka" (Widow Basquiat) av Jennifer Clement, som var nära vän både med Basquiat och den unga kvinnan som kallas hans änka, fast de aldrig var gifta.

En fascinerande och samtidigt sorglig historia, med både solkiga och guldglänsande kanter. Tavlorna han målade är i mina ögon gräsliga.
Men uppenbarligen värda enorma belopp! Kanske tar Maezawa med sin målning på resan för att visa för gubben i månen?

Copyright Klimakteriehäxan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar