lördag, september 01, 2018

Flipp eller flopp med flip-flops?


Före ...
Har du lagt dina flip-flop-sandaler på hyllan nu när den riktiga sommaren svalnat? Kanske har du rent av letat fram några strumpor, som ska vara i bruk ända tills blåsippan ute i backarna står?
Själv är jag ingen äkta vän av de där plastdojorna med pinne mellan tårna, men visst, jag har också något par som kommer till pass på stranden till exempel.  

Jag är därmed i klar minoritet. Någon har räknat ut att över 3 miljarder människor går i flip-flops. De har inga andra skor. Och det är fråga om flitigt använda skodon som slits tills de inte längre hänger kvar på en fot. Sedan slängs de. Förr eller senare tenderar de att dyka upp i havet, ofta i Indiska Oceanen, eller i alla fall i det som helst skulle vara orörd natur.

... och efter.
Att det inte är bra, det är inte svårt att räkna ut. Dåligt för både djur och människor. Men tänk att det numera (med blygsam start för 20 år sedan) finns de som försöker ta tag i de där plastskorna och återvinna dem! Fliptheflop har sin bas i Kenya och där samlar man skor som blåser i land på kusten. Upp till 300 kilo flip-flops om dagen, på ett år ungefär 400 000 par! De kan sedan förvandlas till både nyttosaker, prydnadsföremål och smycken. Verksamheten har växt och sysselsätter ett 50-tal personer.

Resultatet är ofta färgsprakande, fantasieggande djur skulpterade i skoplasten. Jag lyckas inte riktigt förstå hur processen går till, men det är gott om exempel på figurer som är till salu. De säljs även här i Sverige.

Att jag över huvud taget fick nys om att man kan återanvända flip-flops beror på att jag köpte ett halsband för att det såg kul ut, passade mig och inte var dyrt. Det blev nyckeln som öppnade dörren till en ny miljövänlig värld, kan man säga! Eller som (den inte så enkelt översatta) ordleken man använder i Kenya: man blir en "sole-mate".
På s k nusvenska kan man ju säga att flip-flops blir en flipp i stället för en flopp.

En bit av mitt halsband. Från AfroArt.
Copyright Klimakteriehäxan

Bilderna på de handgjorda djurskulpturerna kommer från oceansole.co.ke.

6 kommentarer:

  1. svärdotter och barnbarn älskar flip-flop ❤️

    SvaraRadera
    Svar
    1. De är i gott sällskap. Jag tycker mest att det gör ont mellan tårna.

      Radera
  2. Bästa användning av flip-flops jag sett -ever! Hatar flip-flops speciellt i städer, men på stranden för att inte trampa på musslor eller stenar är dom helt okej.
    Afro Art finns ju vid Odenplan, så nästa vecka lär den affären få ett besök. Halsbandet är hur fint som helst:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det häftigt! Det finns armband också ...

      Radera
  3. Har inga flipflops. För dåliga skor för gamla fötter. Bra att de tillverkar nytt av de bortkastade i alla fall. Såvida det inte är en miljöfarlig verksamhet?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror, hoppas, verkligen inte det!

      Radera